lauantai 22. marraskuuta 2014

Kuukauden ostoskori

Olen runsaan kuukauden ajan harjoitellut elämää 4 dinaarin (4,40€) ruokarahalla päivässä. Syömässä on kaksi aikuista ja kaksi lasta eikä kukaan meistä saa mitään aterioita kodin ulkopuolella, ei edes koulussa, vaan sinnekin on lapsille eväät tällä samalla rahalla kustannettava. Tehtävä on ollut vaikea, muttei mahdoton, ja teen nyt yhteenvedon siitä mitä olen kuukauden aikana 124 dinaarilla (n. 136€) ostanut. Laskelma on ajalta 17.10-16.11.

24,95  Kasvikset n.35kg, tuoreet ja pakasteet
16,10  Liha ja kala 1kg jauhelihaa, 3,5 kanaa, 4prk tonnikalaa
14,35  Kuivatarvikkeet Riisi, makaroni, jauhot, pavut, mausteet, yms.
12,00  Kahvi 3 pakettia; tämä on häpeäpilkku, tiedän, mutta...
11,50  Maitotuotteet Maitojauhetta, 1 kg luonnonjogurttia, 1l kermaa, 1prk kermaviiliä (labanea)
9,90    Rasvat 3 pkt margariinia ja 5l öljyä
9,30    Munat 4kpl 30 munan kennoja, siis 120 munaa :)
8,85    Valmisruoka Kahdesti pussikeittoa ja kerran falafel-leivät
7,25    Eväät Lasten kouluevästarvikkeet, lähinnä paahtoleipää ja makkarasiivuja
5,70    Hedelmät 5kg
4,25    Leipä 17kg, arabialaista perusleipää
2,60    Juusto 500g
1,35    Herkut eli purkki mansikkahilloa

128,10 Yhteensä

Budjetti on mennyt hieman ylikin, mutta se ei haittaa, sillä sain tässä kuussa pienen avustuksen, jonka turvin voin jonkun aikaa käyttää dinaarin ylimääräistä päivässä ruokaan. Toisaalta perustilanne tästä eteenpäin on hyvin epävarma, mutta en murehdi sitä nyt tässä vaiheessa, vaan odotan ja katson mitä huominen tullessaan tuo.

Loppupiristykseksi muutamia ruokia tältä kuulta:

Härkäpavut syyrialaisittain.

Tis'ie. Leipää kikherneiden kera.
Leipäkoneella tehtyä vehnäleipää.
Kibbeh. Ystävältä lahjaksi saatuja burgulpalluroita.
Kanakeitto. Herkullista vain kanasta, nuudeleista ja mausteista!
Parsakaalipasta. Kuukauden kallein ruoka! Pyynnöstä tein kasvissyöjä-kaverin vierailua varten, vaikka parsakaali ja juusto olivat viedä minut vararikkoon ;)
Kasvispasteijoiden valmistusta. Halpaa ja hyvää!
Kaalikääryleet kermakastikkeella. Ihanaa!
Jotain herkkuakin joskus, kookoskeksejä!
Ruisleipää, Oivariinia, Edamia ja kalkkunanfileetä.... Hahaa, menitkös lankaan? Nämä olivat yöeväät unten mailla!

10 kommenttia:

  1. Voi ihme, miten hyviä ruokia osaat tehdä noin pienellä.rahalla. Oletko tietoinen, että Ammanissa on suomalainen avustusjärjestö? Mun yksi tuttava oli siellä käymässä viime viikolla, olisin lähettänyt sulle noita viimeisessä kuvassa olevia unelmaruokiasi, jos olisin tiennyt:) Voimia sinulle ja perheellesi.
    Pirjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitähän avustusjärjestöä mahdat tarkoittaa? Fidan tiedän; he tekevät täällä jonkinlaista kehitysyhteistyötä. Tuliaiset Suomesta ovat kyllä aina aivan mahtava juttu, ja niistä osaavat lapsetkin iloita. Juuri tänään saimme ruisjauhoja, kahvia, Pätkiksiä ja Sisuja, ja on kuin juhlat olisivat menossa!

      Poista
  2. Vau, hieno suoritus! Tosi mielenkiintoisennäköisiä ruokia. Olen jo aikaisemminkin osannut arvostaa sitä, että täällä lapset saa koulussa ruokaa. Mutta kyllä se on tämän blogin lukemisen myötä noussut ihan uusiin ulottuvuuksiin. Onneksi omat lapset toistaiseksi syövät hyvin koulussa, eivätkä kranttuile siellä. Tsemppiä jatkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen alkanut arvostamaan kouluruokailua tosissani vasta nyt aikuisena, kun omilla lapsilla sitä etua ei ole. Se hyöty tästäkin ajasta ja kokemuksesta tosiaan on, että oppii olemaan vähästä kiitollinen ja tyytyväinen ja arvostamaan asioita, joita ennen ei osannut arvostaa. Hienoa jos blogini herättää samankaltaisia ajatuksia muissakin! Tsemppiä sinullekin!

      Poista
  3. Ammanilaiset falafelit ovat kuulemma erikoisen hyvia! Paljonko siella maksaa annos. tuleeko se pitaleivassa? Meilla tehdaan falafel kikherneista, ymmarsin etta Egyptissa kaytetaan harkapapuja. Miten siella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin tehdään falafel kikherneistä (jos se tehdään jostain muusta, niin ei kai se sitten enää edes ole falafelia, ajattelisin). En osaa verrata Ammanin falafeleita muihin maihin, koska en koskaan ole niitä muualla syönyt, mutta minulle ne ainakin maistuvat vielä näin monen vuoden syömisen jälkeenkin, kun taas esim. shawurmaa (onko sitä teillä?) en pysty enää edes maistamaan, yäk. Pieni pitaleipään kääritty falafel maksaa täällä 0,33€ ja iso sämpylän välissä 0,55€, mutta parhaimmillaan ne tietenkin ovat ihan sellaisenaan ja puolella eurolla saa aika ison pussin :)

      Poista
    2. Meilla maksaa falafel-pitaleivassa yli 2 euroa. Siihen tulee lisaksi salaattia, tahinia. Joissain paikoissa on myos kaalisalaattia, suolakurkkua yms jota voi lisata. Puolikkaankin annoksen voi ostaa, se on yleensa minulle tarpeeksi. Shawurmaa on myos tietysti. Sen kylla tykkaan ottaa lautaselle salaattien kanssa eika pitaleipaan. Ruuansulatukseni ei tykkaa jos syon leipaa ja lihaa yhdessa. Sen vuoksi on jaanyt Makkareiden hampurilaisetkin syomatta viime vuosina. Tulee ahky.

      Poista
    3. Onpa kyllä suuri hintaero falafelissa siellä ja täällä! Täällä tosin nimenomaan falafelin suhteen on kilpailu niin kova, ettei kukaan myyjä uskalla nostaa hintaa, vaikka lähes tappiolla myisi. Hinta on suhteessa muihin kioskiruokiin todella alhainen, yksi ainoa pikkuinen taikinatasku maksaa 0,44€, pieni juustopurilainen mäkkärillä 1,32€ ja yhden hengen pizza n. 4€.

      Poista
  4. Oih, ihania herkkuja ja tiukille olet saanut vedettya. Nuo kasvispasteijat nayttavat ihanilta, onko niissa linsseja, maissia ja mitahan viela, tuollaisia pitaa kokeilla!

    VastaaPoista
  5. Niissä on sipulia, paprikaa, tomaattia, herneitä ja maissia, mutta voihan pasteijat tietenkin täyttää ihan millä tahansa täytteellä ;) Ne maistuvat aina, ovat herkullisen näköisiä vaikka vieraillekin, mutta silti yllättävän helppo ja nopea valmistaa. Kannattaa kokeilla!

    VastaaPoista