sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Menneen viikon ruokahankinnat

Viikko on vierähtänyt edellisestä ruokaostoskirjoituksestani, ja näiden kirjoitusten suosion vuoksi jatkan aiheesta. Hinnat tällä kertaa euroissa vertailun helpottamiseksi.

Sunnuntain ostokset 4,35€
Sunnuntai on täällä viikon ensimmäinen päivä, ja koulun jälkeen lähetin pojan hakemaan teurastamosta kanan. Marketista saisi pakastettua kanaa edullisemmin, mutta pyrin ostamaan teurastamosta, koska saamme sieltä samalla ilmaiseksi ruokaa kissoillemme. Kana päätyi kuitenkin pakkaseen, ja ruokapöydässämme tarjoiltiin sen sijasta valkosipulipastaa. Tämä uusi reseptikokeilu oli niin onnistunut, että sitä tullaan tekemään meillä vielä monet kerrat! Pastan seuraksi tarjoilin tuoretta salaattia ja teeleipää. Tarkoitus oli leipoa patonkia, mutta en muistanut aloittaa taikinan valmistusta riittävän ajoissa, joten korvasin sen teeleivällä (joka siis leivotaan hiivan sijasta leivinjauheella ilman kohottamista). Illalla tein tomaattikeittoa, josta lapset pitivät kovasti. Maistui kuulemma melkein yhtä hyvältä kuin meillä suuresti suosittu bloodymary-juoma, ja sitä voi pitää jo oikeana kohteliaisuutena ;)

Maanantaina 4,40€
Maanantaina söimme sitten puolet kanasta riisin, salaatin ja jogurtin kera. Tämä on yksi lasten lempiruoista, ja kyllä he olivatkin hyvillään, kun saivat sitä pitkästä aikaa. Keitän broilerinkoivet ensin kypsiksi ja lopuksi paneroin ne munassa ja maustetuissa korppujauhoissa (oikeammin kuivatuissa leivänmuruissa) ja paistan pannussa rapeiksi. Kanan keittoliemikin tarjoillaan aterian yhteydessä, ja loput sitten visusti talteen! Ostoslistalla oli 5kg säkki basmati-riisiä, ja se oli niin halpa, että saapa nähdä millaista on laatu. En näet ole vielä avannut ja maistanut. Tavallisesti tuollainen säkki maksaa 6-8JD, mutta tämä oli vain 3JD! Kilo maustamatonta jogurttia maksaa yhden dinaarin, joten eipä muuta sitten tänä päivänä voinutkaan ostaa, kun ruokarahani päivää kohden on vain sen neljä dinaaria. Illalla tein leipäkoneella leipää, josta tulikin parasta leipää mitä tuolla laitteella on tähän mennessä saatu. Kiitos kuuluu kissalle, joka kävi tassuttelemassa koneen säätönappien päällä ja teki siellä omat virityksensä ;)

Tiistaina 4,60€
Seuraavana päivänä oli pakko ostaa maitojauhetta, jota on oltava meillä aina. Kaikki muu saa loppua, mutta kahvi ja maito ei koskaan! Piti oikein miettimällä miettiä mitä laittaisin ruoaksi ja päädyin kokeilemaan lihapasteijoita ilman lihaa. Se olikin erittäin onnistunut kokeilu ja päätyi myös suoraan suosikkireseptien listaan, vaikka tuskin koskaan enää saan samanlaisia kasvispasteijoita aikaan, sillä heittelin vain summissa kaikenlaista pannuun enkä kirjannut mitään ylös. Idea nyt joka tapauksessa jäi elämään ja meidän lihansyöjäteinikin meinasi, että maistuu melkein lihalta, ja kohteliaisuus se on sekin! Tästä halvimmasta löytämästäni maitojauheesta valmistettu maito maksaa vain 0,37JD/l eli noin 0,40€. Se on paljon halvempaa kuin tuore maito, joka on tavallisesti 1,20JD/l (1,30€) ja jota en koskaan voi ostaa. Lisäksi ostin 2kg kurkkua ja 100g chilijauhetta.

Keskiviikkona 4,70€
Keskiviikon rahat menivät taas muniin, ja lisäksi löysin lempimargariiniamme isomman paketin edullisempaan hintaan. Noor on tähän mennessä ainoa suolattu ja suomalaiseen makuun sopiva margariini, jota olen täältä kaupasta minun kukkarolleni sopivaan hintaan löytänyt. Aitoa voita en valitettavasti voi ostaa ja joudun siksi tässä rasva-asiassa tinkimään periaatteestani tehdä mahdollisimman luonnonmukaisia valintoja. Päivälliseksi tein lopusta kanasta samaa kanakeittoa kuin edellisviikolla, koska nuudeleita ja kookoshiutaleita (joista liotin kookosmaitoa) sattui olemaan vielä kaapissa. Liotuksen jälkeen en tietenkään heittänyt arvokkaita kookoshiutaleita pois, vaan tein niistä nyt samoin kuin edellisviikollakin kookoskekoja, joiden reseptin löysin ikivanhasta peruskoulun keittokirjastani.

Torstaina 3,25€
Aina ei jaksa... ei vaikka olisi kuinka köyhä! Torstaina itsetehty ateria korvautui valmiskeitolla, mitä kyllä rehellisesti sanottuna lapset eivät panneet lainkaan pahakseen! Indomii-keittopusseja oli enemmän kuin kuvassa, mutta lapset ehtivät niitä jo aukoa ennen kuin sain kuvan räpsäistyä. Samoin sesamsämpylöitä katosi jonnekin saman tien, kun kaupasta kotiin pääsin. Joskus aikoinaan meidän äiti-on-laiska-tänään-päivä tarkoitti McDonald'silla käymistä, mutta eikö tämä nyt aja saman asian? Tuota... taidan kyllä kuitenkin jättää lapsilta kysymättä!

Perjantaina 5,15€
Perjantain rahat satsasin kiloon jauhelihaa, jonka jaoin viiteen 200g annokseen ja pakastin. Siihen sen päivän rahat sitten menivät enkä mitään muuta voinut ostaa. Vesisateen vuoksi välistä jääneen mummola-aterian korvikkeeksi kaivoin pakastimesta ystävältä lahjaksi saatuja kibbejä ja paistoin ne. Kibbeh (jauhelihatäytteiset öljyssä paistetut burgulpallerot) on tyypillinen jordanialainen ruoka, jota jokaisen turistin on ainakin kerran maistettava. Ei minusta mikään erityisen eksoottinen makuelämys, vaan ihan "tavallisen" makuista ruokaa, mutta vain hieman erikoisemmassa ulkomuodossa.

Lauantaina 4,15€
Vielä viimeinen eli tämä päivä. Jälleen vuorossa oli Suomi-koulu, jonne ostin eväiksi pillimehut ja suklaata sekä äitien kahvipöytään keksipaketin. Sesamsämpylöitä oli pakkasessa vielä sen verran, että saatoin siirtää eväspaahtoleivän ostamisen myöhemmäksi. Olen pitkään kaivannut riisin ja pastan sijasta perunaa ja tänään sitten raaskin kuluttaa loppurahat niihin. Peruna on täällä suhteellisen kallista (tällä kertaa 0,90€/kg) enkä voi ostaa sitä niin usein kuin haluaisin. Tänään tein pitkästä aikaa kunnon suomalaista ruokaa, keitettyjä perunoita jauhelihakastikkeella, ja kyllä maistui ja teki kauppansa, vaikka sotkinkin sekaan paprikaa ja tomaattia sun muuta korvaamaan vähäistä jauhelihan määrää. "Tämä ruoka oli kyllä aika hyvää", kuului raadin arvostelu. Otin senkin kohteliaisuutena!

Tällainen oli siis meidän perheen ruokaviikko. Alhamdulillah, saimme joka päivä syödäksemme ja vieläpä ihan maittavaa ja vaihtelevaa ruokaa, vaikka... niin, kyllähän ostokset voisivat kernaasti olla runsaammatkin, pakko myöntää. Erityisesti kaipaisin hedelmiä, vaihtelevia kasviksia, lihaa/kalaa ja juustoa. Ehkä sitten ensi viikolla, jos hyvin käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti