sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Ruokaostoksilla

Elämä 4 dinaarin ruokarahalla päivässä on toistaiseksi sujunut hyvin. Apua on ollut siitä, että kaapeissa on edelleen ollut yhtä sun toista aiemmin ostettua, mutta vähitellen kaikki alkaa kulua loppuun, ja minun on todellakin laskettava entistä tarkemmin mitä ostan, jotta saan neljälle perheenjäsenellemme kolme ateriaa päivässä pöytään.

Perjantain ruokaostokset

Perjantai on pyhäpäivä ja silloin tapaamme käydä mummolassa ja tietenkin ruoka-aikaan, mikäli mahdollista! Satsasin siksi ostoksilla tulevan viikon tarpeisiin ja ostin 7,5kg säkin vehnäjauhoja ja kaksi broilerinkoipea, joista ajattelin saada kaksikin ateriaa aikaan. Persilja ja kilon pussi suolaa ovat onneksi halpoja, enkä voinut vastustaa kiusausta ostaa ensimmäistä kertaa tänä syksynä tarjolla olevia klementiinejä. Raha riitti valitettavasti vain yhteen kappaleeseen per henkilö.

Lauantain eväät

Lauantaina kävimme Suomi-koulussa ja tiesin, että sieltä saavuttuamme kaikilla olisi kova nälkä ja ruoan olisi parasta olla nopeasti valmista. Ostin 300g pussin kaupan halvinta makaronia ja päätin tehdä sille yksinkertaisen tomaattikastikkeen vielä jäljellä olevista tomaateista, paprikasta ja sipulista, ja hyvä kastike tulikin ja makaronikin riitti aivan mainiosti! Enempää rahaa ei ollut käytettävissä tämän päivän aterioihin, koska lauantaisin on ostettava evästarvikkeet tulevaa kouluviikkoa varten: paahtoleipää, margariinia, leikkelettä ja lehtisalaattia. Salaatin oston siirsin toiseen päivään, koska jokunen lehtykäinen kaapissa vielä oli. Eväsleivän väliin ostan aina halvinta leikkelettä (200g maksaa vain 0,75JD), enkä edes halua tietää mitä se pitää sisällään... Lapset haluaisivat joskus juustoa leivän väliin, mutta kovat juustot ovat täällä aivan liian kalliita minun budjetilleni.

Yksi puolen kilon tumma paahtoleipäpaketti maksaa saman verran kuin kuvassa vieressä näkyvät 2kg arabialaista perusleipää, mutta yritän edelleen pitää kiinni periaatteestani, että koulussa on oltava hieman paremmat ja mieluisat eväät. Paahtoleipää ja leikkelettä ei saa muulloin syödä, vaan kaikki on säästettävä kouluun, ja lapset tietävät sen. Suomi-kouluun he saivatkin sitten oikein huippueväät, kun mami osti pillimehut, omenat ja pienet kakunpalat! En ensin aikonut, mutta lopulta en hennonut olla ostamatta, kun aina ennenkin on ostettu ja lapset niin odottivat sitä. Omenat maksoivat enemmän kuin mehut ja kakut yhteensä, eikös olekin epäreilua?

Tämän päivän ostokset
Vain neljä päivää sitten ostetuista munista on enää neljä kappaletta jäljellä, koska niitä on viime päivinä jouduttu syömään joka aamu- ja iltapalalla. Tänä iltana saisimme vaihtelua pöytään, sillä ostin tölkit hummusta ja foulia (kikhernepyreetä ja härkäpapuja). On pitkään tehnyt mieli leipoa, joten ostin pussin kuivahiivaa, ja päätin väsätä leipäkoneella vehnäleivän huomisaamuksi.... njam, vesi tulee kielelle jo nyt! Pääruoaksi valitsin aasialaisen kanakeiton, jonka ainekset tosin kutistaisin pelkkään broileriin ja nuudeleihin mausteiden kera. Löysin kaupasta 500g nuudelipaketin superhalpaan hintaan ja vieläpä sellaisia kuvioituja, joista lapset tykkäävät aivan erityisesti. Käytin keittoon molemmat perjantaina ostamani (ja tietenkin pakastamani) broilerinkoivet, vaikka olin tarkoittanut ne kahdelle eri aterialle. Keittoon ei kuitenkaan tullut juuri muuta, niin oli perusteltua käyttää hieman enemmän lihaa. Laihan keiton seuraksi ostin tuoreen pehmeän leivän, jonka kallista hintaa taas harmittelin suhteessa perusleipään. Perusleipä (pita-tyyppinen) maksaa 0,25JD/kg, mutta tämä kevyt leipänen maksoi 0,30JD, eikä varmasti painanut kuin korkeintaan puoli kiloa! 

Tuore salaatti on yksi tärkeimpiä tekijöitä ruokapöydässämme, joten ostin juuri loppumaan päässeitä kurkkuja runsaan kilon. Nuudelien ja hiivan yllättävän edullisen hinnan vuoksi rahaa jäi hieman ylimääräistä, ja käytin sen klementiineihin, joita kukin sai tällä kertaa kolme kappaletta. Ihmettelen, että nyt ruokarahojen romahdettua puoleen entisestä, pystynkin ostamaan hedelmiä jopa enemmän kuin ennen!

Aika näyttää kuinka tässä tulee vielä käymään, mutta tähän mennessä olen onnistunut yli odotusten! Olen pysynyt budjetissa ja ruokapöydässä on ollut kolme ateriaa päivässä. Vaikka ne ovat olleet yksinkertaisia, niin silti jokainen ruokailija on noussut pöydästä vatsa täynnä ja tyytyväisenä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti