torstai 4. joulukuuta 2014

Käsityötaidetta

Ammanissa järjestetään säännöllisesti erilaisia hyväntekeväisyysmyyjäisiä, joilla kerätään varoja milloin millekin avustusprojektille. Tällä kertaa käväisimme käsityömyyjäisissä, joiden tuoton kerrottiin menevän kokonaisuudessaan jordanialaisille, syyrialaisille ja irakilaisille taiteilijoille. Hieman epäselväksi jäi millä tavalla kyse oli hyväntekeväisyydestä, sillä käsitykseni mukaan taiteilija-käsityöläiset myivät tuolla itse omia töitään.


  



Osa tuotteista herätti kyllä epäilyksen aitoudestaan, mutta muutamien pöytien ääressä aitoudesta ei jäänyt pienintäkään epäilystä, kun myyjät jakelivat käyntikorttejaan ja kertoivat kuinka he näitä töitään tekevät. Myyjäisten kohokohta ainakin lasten mielestä (rehellisesti sanottuna kyllä me aikuisetkin sen pöydän ääressä kauimmin viihdyimme) oli suklaapöytä. Nuori naismyyjä kertoi valmistavansa ja pakkaavansa suklaan itse kotonaan, ja se oli muuten erittäin hyvänmakuista suklaata, täysin hintansa arvoista! Lapset saivat tuollaiset tummat kuusen malliset suklaatikut, joita näkyy alemman kuvan punaisessa korissa, hintaan 1JD/kpl.



Jordanialaisista käsitöistä kaikkein tunnetuimpia ovat mosaiikkityöt ja hiekkalasipullot. Nämä ovat myös oivallisia matkamuistoja, joita toivoisin kaikkien maassa käyvien ostavan tuliaisiksi kiinalaisen rihkaman sijasta, jotta nämä hienot taidot säilyisivät ja olisivat tekijöilleen kannattavia.


Ystävällinen käsityöläinen kutsui tytöt katsomaan valmistusta läheltä ja olisi antanut heidän itsekin kokeilla, mutta tytöt eivät uskaltaneet.
Useimmissa valmiissa lasipurkeissa on kameli- ja Jordania-aiheita, mutta niihin saa pyynnöstä minkä tahansa kuvan tai tekstin, vaikka oman nimensä. Taiteilijalla ei mene tuollaisen pienen pullon täyttämiseen kovinkaan kauan.
Mosaiikkitöitä. Kuvan vasemmassa laidassa näkyvä palmuaiheinen avaimenperä lähti matkaani, myöskin vaivaiseen yhden dinaarin hintaan. 
Uusi avaimenperäni. Kivet ovat oikeita ja tausta on maalattua puuta. Rakastan aitoa käsityötä, mutta budjettini ei sallinut tämän suurempaa sijoitusta tällä kerralla.
Hiekkalasipullo, jonka olen kymmenen vuotta sitten hankkinut muistoksi lomamatkalta.
Charity sale of handicrafts pidettiin Landmark hotellissa.


Näkymä Landmarkin parkkipaikalta.

Me Ammanin suomalaisnaiset olemme myös askarrelleet käsitöitä jokavuotiseen Al-Hussein Societyn basaariin, jolla kerätään varoja vammaisten hyväksi. Kenties viikon kuluttua pidettävästä basaarista riittää juttua tännekin saakka!

2 kommenttia:

  1. Kylläpä on niin kauniita käsitöitä ja taideteoksia ollut näytillä myyjäsissä, samoin suklaat ja karkit! Olisi varmaan minunkin kukkaronnyörit auenneet ;.)

    VastaaPoista
  2. Kauniita käsitöitä - varsinkin nuo kirjotut laukut.

    VastaaPoista