keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Popsi popsi porkkanaa...


Viime päivinä on taas tullut hamstrattua kasviksia jääkaappi täyteen; muuta siellä ei sitten juuri olekaan, enkä viitsinyt kuvata tyhjiä ylähyllyjä, vaan ainoastaan tuon mukavan näköisen alaosan. ;)

Kasvisruoat edellyttävät usein juuston tai kerman käyttöä, mutta minulla on vain harvoin vara ostaa niitä, joten olen jo pitkään etsiskellyt maukkaita reseptejä lähes pelkistä kasviksista. Porkkana on ollut nyt ruokapöydässämme erityisen edustettuna, koska löysin sitä 10kg säkin edulliseen hintaan. Se on mielestäni yksi mainioimmista kasviksista, koska sitä voi käyttää lähes mihin tarkoitukseen tahansa: ruokaan, salaattiin, leipomuksiin ja naposteluun. Uusin löytömme on aivan ihanan makuinen porkkanakakku, jonka reseptin löysin toisesta blogista. Sitä on tehty jo monta kertaa ilman kuorrutusta, ja aina se loppuu kesken ja saa aikaan pettyneitä ilmeitä pikkukasvoilla, jotka tulevat lautasen kanssa keittiöön kysymään saisiko lisää.

Porkkanamuhennos.
Papu-porkkanakastike.
Salaatti, joka ei juuri koskaan puutu ruokapöydästä.
Porkkanamuhennoksen tein vanhaan suomalaiseen tapaan, mutta ripautin sekaan hieman currya ja tein siitä nestemäisempää, jotta se sopisi paremmin "kastikkeeksi" riisille. Lapsille kelpasi hyvin. Valkoisista pavuista tehty kastike taas on hyvin tavallinen jordanialainen ruoka, mutta siihen kuuluisi mukaan broilerinlihaa, jonka kuitenkin korvasin porkkanalla, ja aivan onnistunut oli tämäkin kokeilu. Mausteet ne ovat, jotka saavat ihmeitä aikaan ruoassa kuin ruoassa!


Kukkakaalikeitto.
Kukkakaalikeitto on yksi perheemme suosituimmista keitoista (taitaa olla kakkossijalla heti linssikeiton jälkeen), mutta tällä kertaa minulla ei ollut liemikuutioita eikä kermaa, joten lisäsin niiden sijasta keittoon porkkanaa, ja itse asiassa eroa maussa hädin tuskin edes huomasi!


Porkkanapihvit.

Tänään olikin sitten porkkanaruokien kuningattaren vuoro: porkkanapihvejä! Olen näitä ennenkin tehnyt ja  ohjeen mukaan uunissa paistanut, mutta sellaisina ne eivät oikein ole tehneet kauppaansa. Tällä kertaa päätin kokeilla pannussa paistamista, ja se todellakin teki ison eron pihveihin! Nyt ne menivät niin, että viimeisistä paloista suorastaan tapeltiin. :)

Tarjoilin porkkanapihvit - yllätys yllätys - riisin kera (uskokaa pois, en voi pian enää edes nähdä riisiä!) ja kastikkeen virkaa toimitti hyvänmakuinen kylmä curryjogurtti. Reseptin mukaan olisi pitänyt olla oikein hienosti ranskankermaa, mutta höh, jogurtti ajaa ihan saman asian! Joskus alkuaikoina etsin tyhmänä kaupoista ranskankermaa, samoin kuin rahkaa ja muita maitotuoteherkkuja, kunnes tajusin, että niitä saisi suunnilleen Ranskasta saakka hakea, joten parasta vain oli opetella käyttämään sitä jogurttia aina ja joka paikassa ja kaiken korvikkeena. Ayrania sentään ei tarvitse Turkista saakka hakea. Jogurttia ostaessani minulle tyrkytettiin sitä maistiaiseksi mukillinen ja voih, se oli niin hyvää, että sorruin ostamaan! En yleensä pidä täkäläisestä ayranista, mutta Saksassa asuessamme join sitä AINA turkkilaisen ruoan seurana.

Lapsukaiset ovat rouskutelleet porkkanoita tyytyväisinä siitä, kun kerrankin ovat saaneet jotain mielin määrin ilman, että on tarvinnut laskea montako kappaletta kukin on syönyt. Tavallisesti jokainen vähänkään herkumpi asia on meillä tarkoin säännösteltyä, ja lapset ovat jo tottuneet kysymään montako on jokaiselle? On ollut ihana kerrankin vastata niin monta kuin jaksat syödä! Myöskin kouluun he ovat ottaneet joka päivä porkkanat matkaan:



6 kommenttia:

  1. Ayran on hyvaa!

    Hih, ei teille ainakaan A-vitamiinin puute paase iskemaan tuolla porkkanamaaralla.

    Mitenka se nakkileipa, tuliko siita syotavaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä kyllä otin ne näkkileivät varmaankin liian nopeasti uunista, sillä ne jäivät pehmeiksi, mutta kokeilen pian viisaampana uudestaan. Maultaan ihan ok, vaikka se pehmeys kyllä häiritsi eikä oikein sopinut yhteen maun kanssa. Hieno resepti kaiken kaikkiaan, kiitos siitä!

      Poista
  2. Olet loihtinut monta hienoa ruokaa porkkanasta! Meillakin on tehty porkkanapihveja ja ne ovat tosi hyvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paistatko sinäkin ne pannussa? Uunissa ne eivät tule yhtä hyviksi, vaikka tietysti ne on siellä helpompi ja nopeampi paistaa. Minkä kanssa sinä tarjoilet pihvisi?

      Poista
  3. Siinäpä on monta hyvää ruokaa porkkanasta:)Muuten,ruokablogissani on etupäässä kasvisohjeita;ehkä sieltä löytyisi jotain

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä käydä tsekkaamassa, kiitos vinkistä! Etsin jatkuvasti uusia reseptejä,koska kasvisruoat kaipaavat jotenkin enemmän vaihtelua verrattuna liharuokiin, joita voi aina vain toistaa niitä samoja. Tietty myös sesongin mukaiset kasvikset vaihtuvat koko ajan ja siksikin pitäisi opetella tekemään kustakin kasviksesta erilaisia ruokia. Nyt ovat kaali ja kukkakaali ne ykköset, porkkana taas alkaa siirtyä historiaan. Peruna, porkkana ja muut juurekset ovat täällä muutenkin suhteellisen kalliita. Jordanialainen kivikova maaperä ei ehkä sovellu niin hyvin niiden viljelyyn.

      Poista