torstai 15. lokakuuta 2015

Viikko loppuu lauantaihin

Nukuin lauantain vastaisen yön huonosti, koska olin valvonut ajatusteni kanssa liian myöhään, eivätkä ne ajatukset pysyneet unistakaan poissa. Kiersin mietteissäni edelleen kehää ja tunsin tarvitsevani kipeästi jonkun viisaamman neuvoja. Saatuani kahvimukin käteeni istuin keittiön pöydän ääreen, painoin kasvot käsiini, huokaisin syvään ja sanoin itselleni, ettei minua voi auttaa kukaan muu kuin minä itse. Minun on yksin löydettävä ratkaisu ongelmiini.

Nuorempi tyttö kävi jääkaapilla ja totesi, ettei ole mitään syötävää. Sanoin hymyillen, että onhan siellä labanea ja makkaraa. Vaikka juuri mitään ei olisikaan sen enempää kaapissa kuin lompakossakaan, on lapsille annettava tunne, että äidillä on homma hanskassa ja kaikki on hyvin. Laitoin synkät ajatukset sivuun ja tein lasten kanssa yhdessä aamupalan. Keitimme teetä ja valmistimme rullaleivät. "Saadaanko katsoa telkkaria samalla kun syödään?" - kuului tuttu kysymys. "Saatte", oli minun huojentunut vastaukseni ja tytöt kipittivät tyytyväisinä pois keittiöstä. Minulle ei maistunut ruoka, vaan jatkoin mietiskelyä tällä kertaa sekä kahvin että teen saattamana.

Niinkuin huolta ei olisi jo tarpeeksi, oli meiltä loppunut yön aikana vesikin. Emme olleet käyttäneet sitä viikon aikana tavallista enempää, joten olin hieman huolissani mistä sen loppuminen mahtoi johtua. Jos kyse oli vain siitä, ettei viime jakelun aikaan vettä jostain syystä oltukaan toimitettu, niin silloin meidän ei tarvitsisi kuin odottaa vuorokausi ja vesitankit täyttyisivät taas itsestään, mutta mikäli syy olikin itse tankeissa, putkissa, tms. niin silloin tiedossa olisi taas monta vedetöntä päivää ja ylimääräistä päänvaivaa minulle. Herättyään poika kävi katolla tarkistamassa tankit ja ainakaan ulkoisesti hän ei havainnut mitään vikaa, mutta toinen tankeista - se josta on jo iät ja ajat puuttunut kansi - haisi tosi pahalle. Kulmat kurtussa huokaisin taas syvään ja yritin saada koneiston pääni sisällä raksuttamaan mitä tehdä. Minä ja poikani emme pysty pesemään tankkia, hankkimaan uutta kantta ja asentamaan sitä paikoilleen, vaan tarvitsemme siihen jonkun muun apua. Se tietää ensin odottamista ja sitten rahanmenoa. Ensi hätään tein päätöksen, ettemme enää joisi hanavettä. Monet eivät juo sitä muutenkaan, vaan ostavat kaiken juomavetensä kanistereissa kaupasta. Toisilla taas on hanaan asennettu suodatin. Meillä ei ole ollut varaa kumpaankaan, vaan olemme yksinkertaisesti juoneet jo vuosien ajan paljasta vesijohtovettä, joka "juoksee" vain kerran viikossa ja makaa loput kuusi päivää noissa katolla olevissa isoissa tankeissa. Viranomaisten mukaan vesi on vesilaitokselta lähtiessään täysin juomakelpoista, mutta vesiputkien ja -tankkien mahdolliselle vaikutukselle veden laatuun hekään eivät tietenkään voi mitään. Avoin luukku on kuitenkin niin iso terveysriski, etten voi sitä ottaa, vaan meidänkin on nyt aivan pakko ryhtyä ostamaan juomavetemme, kunnes tankki saadaan kuntoon.

Päivälliseksi keitin yön yli liottamani valkoiset pavut ja tarkoitus oli tehdä niistä kastike riisille, mutta lapset innostuivatkin syömään papuja samanlaisena keittona, jota teemme usein kikherneistä. Keitinliemeen sekoitetaan sitruunamehua, suolaa ja jeeraa. Hyvin yksinkertaista, mutta todella maukasta! Tämän kevyen lounaan jälkeen lähdin teinin kanssa käymään pankkiautomaatilla ja toivoin, että kaikki sujuisi ongelmitta. Jalkavaivastani huolimatta halusin kävellä parin kilometrin matkan automaatille, koska nautin kävelemisestä ja käyn muuten niin harvoin ulkona. Säästyipä samalla taksirahat.

Kun rahat ilmestyivät automaatin luukusta, olin hyvin huojentunut. Voisin seuraavana päivänä mennä koululle vähän rahaa mukanani, ja mikä parasta: minulla oli peräti 40 dinaaria ruokaa varten! Tiesin kyllä, että 15 JD menisi sähkölaskuun ja jokainen koulupäivä maksaisi noin 2 JD, mutta menin silti paluumatkalla kauppaan sillä mielellä, että voisin huoletta ostaa muutamia peruselintarvikkeita kotiin. Ennen lähtöä olin kysynyt tytöiltä mitä he haluaisivat minun tuovan mukanani ja he toivoivat omenoita. Siispä omenoita ensimmäisenä! Ostin kolme omenaa ja kolme greippiä ja sitten olikin pitäydyttävä vain siinä mikä on oikeasti tarpeellista. Ruoan lisäksi ostoskärryymme pääsi myös paketti vessapaperia. Onneksi muistimme. Meillä ei yleensä ole varaa vessapaperiin (voitteko kuvitella?), vaan jemmaan ainoastaan rullaa tai paria vieraita varten, mutta silloin kun vettäkään ei tule, niin on melkein pakko olla edes sitä paperia.

Kaupalta otimme taksin kotiin, koska jalkaani jomotti jo niin pahasti. Poika oli taas kultainen eikä antanut minun kantaa edes sitä vessapaperipakettia, vaan kantoi yksin kaikki kauppakassit kotiin. En tiedä mihin joutuisin ilman häntä! Kotona tyttöjen silmät suurenivat, kun he näkivät ostoksemme, ja he tulivat oikein halaamaan ja kiittämään, kun löysivät kasseista hedelmiä, mansikkahilloa, porkkanoita ynnä muita harvinaisempia herkkuja. Itsellekin tuli hyvä mieli, vaikka ostosten hurja hinta kouraisikin pinnan alla sydämestä. Ei olisi enää varaa sähkölaskuihin eikä paljon muuhunkaan. Pääasia oli kuitenkin, että meillä oli nyt moneksi päiväksi eteenpäin ruokaa.

Carrefour Market. Kauppa, jossa mieluiten teen ostokseni.
10 kommenttia:

 1. Olipa teillä viikko... Toivon, että tämä kuluva viikko on ollut edes vähän vähemmän haastava.

  Toivottavasti teidän vesiongelma selviää tai on jo selvinnytkin! Meillä on ollut viime viikkoina veden kanssa kovasti ongelmia jotka aina viime hetkellä ovat onneksi jotenkin järjestyneet. Päivästä toiseen mennään veden osalta tällä hetkellä - kaupungin putkissa tuntuu kiertävän liian vähän vettä kaikkien tarpeiksi. Mutta vesi- ja sähköongelmia lukuunottamatta meillä on kaikki ihan hyvin. Toivoisin kovasti voivani jotenkin jakaa omastani teidän kanssa, tuoda kauppareissulta teille tuomisia tai jotain vastaavaa :/ Mutta lähetän nyt paremman puutteessa taas vain hyvän viikonlopun toivotukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvän viikonlopun toivotuksista, ja samoin toivotan sinnekin hyvää viikonloppua! Toivottavasti teilläkin pysyvät vesi ja sähköt, ettei tarvitse niiden takia murehtia ja viikonloppua pilata. Meillä on onneksi nyt vettä.

   Poista
 2. Voihan vesisäiliö! En osaa oikein muuta sanoa, enkä auttaakaan, vaikka kuinka toivoisin voivani auttaa. Meillä ei onneksi ole ollut veden kanssa ongelmia - varsinkaan nyt kun saimme oman kaivon, mutta täälläkin osa julkisen vedenkuljetuksen varassa olevista on ajoittain ilman vettä.

  Oli muuten tosi kiva nähdä kuvia paikallisesta supermarketista; näytti oikein siistiltä ja tuntui olevan jotakin meidän pienen paikkakuntamme lähisupermarketin ja kauppakeskuksen väliltä.

  Mitä enemmän kuulen pojastasi, sitä enemmän ajattelen, että onpa siinä hieno nuorimies! Odotan jännityksellä kuulevani, miten pojan koulun kanssa kävi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusimmassa postauksessa on lisää siitä kuinka koulun kanssa kävi. Vedenjakelu tuntuu olevan ongelmallista vähän yhdessä jos toisessa maassa. Suomessakin on vielä saunoja, joihin pitää kantaa vesi kaivosta, mutta Suomessa kuitenkin on vettä ylllin kyllin eikä siellä asuessa tullut ajatelleeksi kuinka arvostettava asia sekin on. Saatteko te omasta kaivosta siis ihan puhdasta pohjavettä? Voiko sitä juodakin?

   Poista
 3. Moni on sitä mieltä, että tuota meidän kaivovettämme voisi juoda - naapuritkin sitä juovat, kun annamme vettä heillekin, mutten itse ole vielä uskaltanut, kun osa lapsista on niin pieniä. Ajattelin, josko saisin veden jotenkin tutkitettua (miehen yksi veljistä on opiskellut Saksassa biologian tohtoriksi ja erikoistunut juurikin veteen ja jollakin lailla tutkituttanut anopin kaivoveden ja hyväksi todennut) tai sitten hankkisin hanaan sellaisen filtterin, mutta ainakin toistaiseksi ostamme vielä juomaveden.

  VastaaPoista
 4. Veden keittäminen 100 asteessa 10 min... kuluuhan siinäkin kaasua/sähköä.

  VastaaPoista
 5. Olen joskus keittänyt tuota hanavettä, mutta se oli yllättävän hankalaa. Ei siis itse keittäminen, vaan siitä eteenpäin, eli kun mulla on 5l kattilan täynnä tulikuumaa vettä, niin miten siitä eteenpäin - onko hyviä ehdotuksia? Kattilassa jäähdytettäessä veteen tulee paha sivumaku, ja sen jäähdyttäminen kestää muutenkin niin kauan, että edelliset viisi litraa ovat jo menneet, ennenkuin saan seuraavan erän jääkaappikylmäksi. Voiko kuuman veden kaataa muovipulloihin, vai liukeneeko siihen muovista jotain ylimääräistä? Entä jos sinne vesitankkiin on vaikka kuollut lintu, niin riittääkö keittäminen veden puhdistamiseksi juomakelpoiseksi? Nämä ovat siihen ihan aitoja kysymyksiä, joihin haluaisin paremmin tietävältä vastauksen. Veden keittäminen olisi joka tapauksessa paljon halvempaa kuin juomaveden ostaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veden keittäminen 100 asteessa 10 min ilmeisesti riittää jonkinlaiseen puhdistukseen. Valitettavasti minäkään en tiedä, mitä pöpöjä se tappaa, mitä ei, enkä googlettamallakaan löytänyt asiasta mitään fiksua artikkelia. Mutta löysin kyllä tiedon, että 100 C 30 min tappaa jo pieneliöitä. Se on jo aika pitkä aika keittää vettä. Mutta jos lintu tosiaan putoaa vesitankkiin... hui, voi olla, että mikään keittäminen ei riitä. Ettekä pysty edes mitään verkkoa laittamaan päälle? Todella kiusallista. Niistä muovipulloista. Jos kaadat kuumaa vettä muovipulloihin, kyllä niistä jotakin irtoaa veteen, ei ehkä ihan hyvä juttu, veden pitäisi antaa jäähtyä mutta toisaalta niitä kaupan vesiä muovipulloissa on saatettu säilyttää ties miten kuumassa (ihan sama mistä maasta on kyse), joten ihan sama juttu niissäkin. Ehkä ei ihan hirveästi kannata stressata tästä, jos lasipulloja ei ole mahdollista käyttää. Vettä kuitenkin tarvitaan. Kerroit tuossa alla >>Sitä tuli myös vain noin 4 litraa, mikä ei riitä meille yhdeksi vuorokaudeksi, eli jos jatkan tällä systeemillä, niin pitää joka päivä keittää ainakin kahdesti. >> Sitä keitettyä vettä ei voi kovin kauan säilöä, joten ihan hyvä jos päivittäin keittää erän vaikka onhan se työlästä. Terv. Mari

   Poista
 6. Sama juttu, etten ole alkanut hanavettä keittelemään, kun koen juurikin jäähdyttämisen hankalaksi. Tulisihan se toki hieman edullisemmaksi kuin pullovesi, mutta täällä itseasiassa en pidä pullovettä kovin kalliina. Kahvin jne. teen toki hanavedestä ja ehkä jos saamme varmistettua kaivoveden laadun, uskaltaudun sitäkin juomaan. Kaivo on lähes 25 metriä syvä eli ihan pintavettä ei pitäisi olla. Maalla muuten myös vanhempieni vesi tulee omasta kaivosta ja pienessä kylässä osalla on edelleenkin ihan ulkovessakin - Suomessa siis :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostuin muuten kokeilemaan taas keittämistä. Klo 15.20 suljin liekin ja annoin veden jäädä kattilaan jäähtymään. Tasan kahden tunnin kuluttua katsoin, niin se oli vielä höyryävän kuumaa. Jäähtymistä hidastaa kannen pitäminen kattilan päällä, mutta se on pakko olla, ettei veteen mene pölyä ynnä muuta moskaa. Kolmen tunnin päästä vesi oli sen verran jäähtynyt, että kaadoin sen muovipulloihin, mutta se on nyt neljän tunnin päästäkin vielä liian kuumaa jääkaappiin laitettavaksi. Sitä tuli myös vain noin 4 litraa, mikä ei riitä meille yhdeksi vuorokaudeksi, eli jos jatkan tällä systeemillä, niin pitää joka päivä keittää ainakin kahdesti. Katsotaan nyt miltä se vesi maistuu, kunhan saan sen ensin kylmäksi.

   Poista