sunnuntai 30. elokuuta 2015

Kauhea kotiinpaluu

Palasimme pitkältä kesälomalta takaisin kotiin. Tavallisesti se on hieno hetki, jota on loman loppuaikoina jo alkanut odottamaan, sillä oma koti on aina oma koti ja sinne alkaa tulla ikävä, kun on kyllin kauan viipynyt kaukana poissa ja toisten nurkissa majailemassa. Lähdinkin tälle elämäni pisimmälle reissulle sillä mielellä, että saisin kyllikseni ja vielä sen ylikin nauttia kaikesta mitä Suomella on tarjottavanaan ja että lopulta olisin niin kurkkuani myöten täynnä kaikkea, että vain odottaisin milloin pääsen takaisin Jordaniaan, omaan kotiin ja arkisen aherruksen pariin.

Voiko näistä maisemista saada koskaan tarpeekseen?
Erehdyin pahasti. Latasin kyllä täydellä teholla Suomi-akkujani koko loman ajan, mutta ne eivät tulleet lähimainkaan täyteen, vaan aika loppui lopulta kesken ja niin myös kaikki kiva tekeminen, näkeminen ja kokeminen. Oli paha lähteä pois. Tällä kertaa kotiin ei ollutkaan kiva palata.

Saavuimme kotiovelle puoli neljän aikaan yöllä. Jostain syystä Ammaniin lennetään aina yöllä. Astuimme sisälle asuntoon, joka oli tyhjä, kolkko ja pahan hajuinen. Kotivahtimme olivat jo aikaa lähteneet ja jättäneet asunnon oman onnensa nojaan. Kukat olivat kuolleet hoidon puutteessa, muutamia sitkeitä yksilöitä lukuunottamatta. Pahan hajun lähteeksi paljastui vesivahinko makuuhuoneessani. Koska kaikki ikkunat ja ovet olivat olleet tiukasti kiinni eikä ilma ollut päässyt lainkaan vaihtumaan, oli hiljakseen katon läpi tippuva vesi päässyt tekemään lammikon, jonka ympärillä rehotti paksu homeviljelmä. Ainakin siis yksi elollinen oli poissaollessani saanut riittävästi kosteutta ja ravintoa - sniif. Home oli vallannut sänkyni päädyn ja yöpöytäni. Yöpöydän heitin roskiin - haikealla mielellä tosin - mutta sänkyä en voinut. Tarvitsen sitä vielä. Pesusta ja tuuletuksesta huolimatta huoneessa on edelleen sen verran hajua, etten ole pystynyt nukkumaan siellä, vaan bunkkaan olohuoneen sohvalla ikäänkuin olisin lomalla vieläkin...

Puhelin ja internet poikki, laskut maksamatta, auto rikki, lompakossa 11 dinaaria ja jääkaapissa ei valoakaan. Tervetuloa Jordaniaan! Olo oli heti oikein kotoisa. Päätä särki ja seuraavana päivänä iski flunssa, joka ei ole vieläkään hellittänyt eikä myöskään kumma kyllä tarttunut muihin. Yksikseni sairastan ja poden pahaa oloa ja ahdistusta, jolle ei loppua näy.

Näitä ei sitten enää ole... :(
Kaikkein kauheinta kotona oli se, ettei siellä ollut ketään odottamassa meitä. Tiesin kissojen katoamisesta jo monta viikkoa aiemmin, mutta asia konkretisoitui todella vasta, kun astuin eteiseen ja näin sen tyhjyyden omin silmin. Heti silloin neljältä yöllä tein ensimmäisen etsimisyrityksen korttelin ympäri, mutta ihmepä tuo olisi ollut jos ne vielä kuusi viikkoa katoamisensa jälkeen olisivat näiltä kulmilta löytyneet.

Minä en varmuudella tiedä mitä kissoillemme oikein tapahtui. Ihmiset, jotka olivat luvanneet asua meillä ja hoitaa kissoja koko lomamme ajan, olivatkin lähteneet kesken pois emmekä me tienneet siitä. Yhden heistä oli ollut tarkoitus käydä ruokkimassa kissat joka toinen päivä, mutta ilmeisesti väli on ollut sitäkin pidempi. Tarinan mukaan kissat olivat vain itsekseen kadonneet, mutta miten ne voivat noin vain kadota suljetusta asunnosta? Parvekkeelta on sen verran pitkä pudotus alas, etteivät ne ole koskaan meinanneetkaan sieltä hypätä, vaikka ovat asuneet tässä kanssamme jo vuosia. Jos ne sieltä nyt ovat hypänneet, niin niillä on täytynyt olla todellinen hätä!

Hätä niiden puolesta on minullakin. Ihmiset kysyvät kuinka lapset ovat selvinneet kissojen menetyksestä, mutta meillä taisi käydä nyt niin, että lapset kyllä selviävät, mutta äiti ei. Toinen kissoistamme, kirjava äitikissa Lucy, on ollut minulle hyvin rakas, mutta silti olen itsekin yllättynyt kuinka syvää surua ja ahdistusta koen sen menetyksen vuoksi. Kissa oli minulle todella läheinen. Se oli läsnä kaikessa mitä tein, tuli luokse kun kutsuttiin, nukkui vieressäni peiton alla, silitti tassullaan poskeani ja vastasi kun sille puhuttiin. Se oli todella sydämellinen ja ihmisrakas, aina rohkeasti paikalla myös vieraisiin tutustumassa. Kuitenkin se oli samalla myös herkkä ja puolustuskyvytön mm. ruokansa suhteen. Sen selviytymismahdollisuudet yksin ulkona ovat hyvin heikot.

Valkoruskea kollikissamme Leo on syntynyt meillä lastenhuoneen sängyn alla vajaa kaksi vuotta sitten. Se on äitiään paljon ärhäkämpi, osaa pitää paremmin puoliaan eikä ole niin nirso ruokansa suhteen, joten siinä mielessä sillä on paremmat mahdollisuudet selvitä kadulla. Kovan pinnan alla Leo on kuitenkin suuri pelkuri ja se joutuu aivan paniikkiin esim. nähdessään tuntemattomia ihmisiä. Kerran se karkasi rappukäytävään ja ulvoi siellä väärän oven takana hädissään kuin koira, kun ei osannutkaan takaisin kotiin. Leo ei ainakaan ole etsinyt itselleen uutta kotia eikä ole antanut ottaa itseään kiinni, mikä on tietenkin hyvä puoli julmien eläinrääkkääjien varalta (joita ikävä kyllä on täällä paljon). Lucyn suhteen taas elättelen yhä toivoa, että joku hyväsydäminen ihminen on ihastunut siihen, ottanut sen luokseen ja pitänyt siitä huolen.

Lähikorttelit on nyt kierretty kissoja huudellen. Lucy ainakin vastaisi ihan varmasti jos kuulisi. Kissoja ei ole näkynyt, mutta sen sijaan meistä on tullut nähtävyys, joka herättää kummastusta ja hilpeyttä. Ei kukaan paikallinen voi ymmärtää miksi joku vaivautuu etsimään jotain kissaa. Niitähän saa aina uusia, jos tahtoo. Samalla on tullut kiinnitettyä huomiota kaikkiin lähiseudun roskiksia tonkiviin kissoihin ja kyllä huomaa kuinka kovaa niiden elämä on. Vain aniharva niistä selviää täysikasvuiseksi. Yritämme arvuutella miten kauas kotoa kissamme ovat saattaneet kulkea. Nehän ovat sisäkissoja eivätkä siksi tunne kotikulmiaan, joten onko enää mitään toivoa löytää niitä läheltä? Koska auto on rikki, emme voi etsiä kauempaakaan. Entä onko ylipäätään mitään toivoa enää löytää niitä? Ovatko ne enää elossa? Kysymykset kiertävät kehää päässäni. Välillä itken silmäni kipeiksi. Miten ne kuolivat? Miten rakas Lucy kuoli? Pääsikö se nopeasti tuskistaan jäätyään auton alle vai kuoliko se hitaasti kituen nälkään? Tai kenties janoon, kun oli niin järkyttävän kuumakin niihin aikoihin eikä tuolta ulkoa löydy mistään vettä. Vai kiduttivatko jotkut sydämettömät kauhukakarat sen kuoliaaksi? Kauheinta on se, etten koskaan saa tietää.

Kissojen puuttuminen tekee ison loven elämäämme täällä. Kaikki kun on muuten niin vaikeaa ja masentavaa, niin edes näistä eläimistä on ollut meille valtavasti iloa ja seuraa. Olen ollut onnellinen Lucyn kehrätessä kainalossani. Nyt olen onneton, surullinen, ahdistunut. Vihainen myöskin.


13 kommenttia:

  1. Voi sinua! En tieda edes mita sanoa. Mika voisi lohduttaa tuossa niin kaikinpuolin kurjassa olotilassa.
    Voimia vaan voin toivoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Olipa karmea kotiinpaluu. En minäkään tiedä mitä sanoisin. Toivon vain, että elämä vähitellen asettuu taas uomiinsa. Sitäkin toivon, että ihme tapahtuisi ja saisit lapsiesi kanssa muuttaa, mihin sitten ikinä haluaisitkin. En tietenkään tiedä, mikä tilanteesi on, mutta vaikuttaa siltä, että muut tekevät päätökset puolestasi, etkä voi itse niihin paljonkaan vaikuttaa. Koeta kestää ja uskotaan, että elämä helpottuu päivä päivältä edes vähän.

    VastaaPoista
  3. Voi miten murheellista, että kissanne ovat kadonneet. Minun on usein vaikea olla kotona pari ensimmäistä viikkoa jos olemme pitkään olleet lomalla Euroopassa, toisenlaisessa todellisuudessa kuin Jamaika, Belize tai nyt tämä Sudan. Mutta koirien näkeminen on minulle aina ollut kotiinpaluun pelastus. Olen vilpittömän surullinen teidän puolestanne, etteivät kissat ole paikalla pehmentämässä paluuta arkeen, ja että juuri nyt kaikki tuntuu siellä niin lohduttomalta.

    Voimia lähetän minäkin ja paljon lämpimiä ajatuksia.

    VastaaPoista
  4. Piti oikein lukea pariin kertaan, kun ajattelin että ei voi olla totta. Karmea oli teidän kotiinpaluu. Ehkä flunssasi on psykosomaattista laatua - kropan ja sielun reakointia. Eikä ihme.

    Ei kai muuta voi, kun sanoa, että päivä kerrallaan. Voimia teille kaikille:

    VastaaPoista
  5. Olen niin pahoillani :(. Kerroit silloin joitakin kuukausia sitten lukeneesi itku kurkussa meidän Maxin varkaustarinaa ja nyt minä puolestani eläydyin täällä sinun tilanteeseesi. En voi mitenkään käsittää, että joku joka on luvannut eläimistä huolehtia, onkin sen jättänyt tekemättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti vielä lisätä, että vaikken haluakaan antaa turhaa toivoa, niin toivon kuitenkin, että tälläkin tarinalla on vielä onnellinen loppu, niinkuin Maxinkin tapauksessa. Olin nimittäin silloin melkein varma, ettei Maxia saada enää takaisin ja moni onkin sanonut, että koiran takaisinsaaminen oli ihme. Onko siellä minkäänlaisia eläinsuojelujärjestöjä, jotka olisivat saattaneet ottaa kesynoloisen kissan/kissat kiinni tai voisivat muuten jakaa tietoa niiden katoamisesta? Algeriasta olen nyt löytänyt tällaisen sivuston Facebookin kautta ja siellä toisinaan ilmoitellaan myös kadonneista kissoista.

      Poista
    2. Minäkin olen niin hartaasti odottanut onnellista loppua... mutta vähitellen olen menettämässä toivoni. Kävimme löytöeläinkodissa, mutta siellä oli vain nuoria kissoja. Yksi oli aivan meidän Leon näköinen ja minulle tuli vain lohduttoman paha olo siellä käynnistä. :(

      Poista
  6. Todella rankkaa =( Tuo epätietoisuus on todella raskasta. Ikävää, että talonvahdit osoittautuivat noin piittaamattomiksi. Kunpa saisit jostain valonpilkahduksia elämääsi. Hyvä, että kuitenkin kirjoitit tänne, olenkin miettinyt mitä sinulle kuuluu, kun ei ole pitkään aikaan tullut mitään postauksia. Voimia!

    VastaaPoista
  7. Suomesta paluu on aina järkytys, tiedän miltä tuntuu kun muutenkaan elämä ei ole uudessa maassa herkkua. Mikä kammottava paluu! Huone homeessa ja kissat kadonneina. Onneksi sinulla on lapset tukenasi ja mukanasi. Toivon niin kovasti, että elämäsi ratkeaisi johonkin suuntaan paremmin. Ihanaa kuulla, että pääsit sentään Suomessa käymään! Voimahalit!

    VastaaPoista
  8. Olipa surullista! Ymmärrän hyvin, että eläimiin kiintyy.Minäkin koen kanini hyvin tärkeäksi ja rakkaaksi pikkuystäväksi. Surullista myös, etteivät ne ihmiset, joiden vastuulle kissat ja kodin jätit, huolehtineetkaan kunnolla. Siunausta!

    VastaaPoista
  9. Voi olen pahoillani - eläinystäviä(kään) ei korvaa mikään, vaikka välillä "rasittavia" ovatkin! Voimia sinne kaikkiin koettelemuksiin!

    VastaaPoista
  10. Olen todella pahoillani, tuli niin paha mieli puolestasi! Tulimme juuri Suomesta ja koiramme oli sen ajan hoidossa, olisi ollut jarkytys ellei sita olisi hoidettu hyvin tai se olisi kadonnut :( Ikavia ihmisia jotka eivat ole hoitaneet kotiasi ja kissojasi joiden vastuulle olet nuo kallisarvoiset asiat jattanyt :( Voimia!!!

    VastaaPoista
  11. Iso kiitos teille kaikille kirjoittaneille myötätunnostanne! Te meille tuntemattomat ihmiset olette välittäneet enemmän tunteistamme kuin ne ihmiset, jotka kissamme hukkasivat. Se pistää ajattelemaan. Kiitos vielä kerran! <3 <3

    VastaaPoista