torstai 17. syyskuuta 2015

Torakat valtaavat kotini!

Aivan kuin ei elämässä olisi tarpeeksi haastetta muutenkin, ovat viheliäiset pikkuötökät tekemässä siitä entistäkin haastavampaa. Torakoita meillä on tosin ollut aina (siis koko tässä asunnossa asumisen ajan), mutta ongelma pysyi kurissa, koska meillä oli asiansa niin hyvin osaavat torakkakissat. Ei yhtäkään ötökkää tarvinnut niiden aikana itse listiä. Nyt kun kissat ovat poissa, hyppivät torakat pöydillä.

Tähän kuuluisi nyt kuva torakasta, mutta se saa vielä odottaa. Niitä ei ole helppo kuvata, paitsi kuolleina, mutta silloin ne käpertyvät kasaan eivätkä näytä enää samalta. Olen itse ollut melko sietokykyinen niiden suhteen, mutta tänään ensimmäistä kertaa yksi yllätti minut "toimistossani" ja käveli jalkaani pitkin. Tunsin kuinka jokin kutitti paljasta säärtä ja ajattelin muurahaisen siellä taas kiipeilevän, kuten aina, mutta sydän hyppäsi melkein nieluun saakka, kun näinkin harmittoman muurahaisen sijasta pitkäviiksisen jättiläistorakan kiipeämässä säärtäni pitkin. Kirkaisin ja ravistin inhottavan elukan pois. Se jäi säntäilemään pitkin työpöytääni, ja minä nousin tuolilleni seisomaan ja huusin poikaani apuun, sillä torakka tukki tieni ulos pienestä toimistokopperostani. Torakan kävely ihollani oli yhtä karmaiseva kokemus kuin se, kun kerran hörppäsin kahvin mukana ison karvaisen kärpäsen, jonka vielä kielelläni painoin kitalakeen tunnustellakseni mitä kummaa siellä suussa oikein on. Molemmista jäi pitkäksi aikaa todella inhottava olo, jota yritin turhaan sylkeä/ravistella pois.

Tänä syksynä olemme bonganneet suunnilleen yhden torakan päivässä, mutta tänään laskimme kaikkien aikojen ennätyksen: viisi kappaletta samana päivänä! Arvatkaapa onko niitä mukava jahdata ja tappaa? Kengällä niitä on vaikea saada tapetuksi ennenkuin livahtavat jonnekin koloon piiloon. On siinä sitten mukava istuskella huoneessa, kun tietää, että kaapin takana on iso torakka piilossa. Kissat ne jaksoivat istua ja odottaa kärsivällisesti kaapin vieressä niin kauan, kunnes torakka uskaltautui pois (siihen meni joskus tunteja) ja sitten ne tekivät siitä selvää jälkeä. Eivät kuitenkaan syöneet niitä, vaan minun tehtäväkseni jäi raatojen siivoaminen pois. Yksi lapsistani on aivan erityisen herkkä torakoiden suhteen ja tänään hän sai suorastaan hysteerisen kohtauksen, kun niitä oli niin paljon ja valitettavasti minun reaktioni sen yhden suhteen järkytti häntä vielä lisää. Hän on koko päivän anellut, että muuttaisimme pois jonnekin missä torakoita ei ole, vaikka Suomeen. Sanoin, että Suomessa on hyttysiä, jotka pistävät ja imevät verta, toisin kuin torakat, jotka sinänsä eivät tee ihmisille mitään, mutta hän oli sitä mieltä, että hyttyset ovat paljon kivempia kuin torakat.

Ostin pakon edessä hyönteismyrkkyä, jolla torakat ja muutkin ötökät voi yksinkertaisesti suihkuttaa hengiltä. Se tehoaa hyvin ja on paljon siistimpi käyttää kuin kengällä listiminen, mutta epäilyttää tietenkin millaisia seurauksia meille ihmisille on altistua monta kertaa päivässä sellaiselle myrkylle. Olemme myös yrittäneet löytää ja tukkia kaikki kolot, joista niitä pääsee sisään. Niitä tulee jonkin verran mm. avoimista ikkunoista, mutta pääasiallinen reitti on keittiön putkiston kautta. Teippasimme jo aikaa sitten kaikki kaapiston takaseinässä olevat kolot, mutta nyt vasta löysimme yhtä pakenevaa torakkaa seuratessamme hyvin vaikeassa paikassa piilossa olevan ja hankalasti tukittavan reiän, josta ne helposti kulkevat sisään ja ulos.

Viime kesänä torakkaongelma moninkertaistui, kun alakerrassa tehtiin ravintolaremonttia, ja tänään huomasin, että siellä on taas remontti menossa. Vaikka tiedämme syyn ongelmaan ja tiedämme sen taas helpottavan, kun remontti loppuu ja torakat saavat rauhassa majoittua sinne ravintolan tiloihin (yäk), niin silti on olo käynyt kotona tosi tukalaksi, kun koko ajan pitää varoa minne kulkee ja mihin koskee. Pojan käsivartta pitkin juoksi torakka, kun hän tarttui kahvipurkkiin, ja nyt tietenkin muistamme tapauksen joka kerta, kun tartumme siihen purkkiin. Säikymme joka hipaisua ja liikettä. Äsken nousin sängystä käydäkseni vielä wc:ssä ja melkein astuin yhden lattialla vilistävän torakan päälle. Palattuani vuoteeseeni en pystynyt enää nukkumaan, kun mietin voisivatko ne yöllä tulla sänkyynkin.

Niin pieniä, mutta silti saavat ison ihmisen aivan suunniltaan.

Päivitys jo julkaistuun tekstiin:

Torakkastressistä johtuen valvoin pitkälle yöhön ja kirjoitin yllä olevan tekstin. Juuri kun aioin vihdoin käydä pitkäkseni olohuoneen lattialla olevalle patjalle (makuuhuoneessani sataa näet edelleen vettä katon läpi ja haisee homeelle), näin torakan kiiruhtavan lattian poikki kohti lastenhuonetta. Sinne se ei missään tapauksessa saa ehtiä, joten kiireessä kenkää päälle, kun en ehtinyt myrkkypulloa noutaa. Tuli inho olo. Jo kuudes tapaus tälle vuorokaudelle eikä tosiaankaan enää huvita nukkua patjalla lattialla, kun se vipelsi juuri siitä patjan ohi. Menin sitten keittiöön ja huomasin jo seitsemännen torakan paikoillaan kaapin vieressä. Noudin nopeasti myrkkypullon, mutta palattuani takaisin oli elukka jo kadonnut - todennäköisesti sinne kaapin alle. Kaappi sijaitsee aivan toimistokoppini vieressä, joten eipä huomenaamulla huvita sielläkään enää istua.

Sitten näin jotain kummaa vaaleaa mönkimässä kaapiston takaa, juuri sieltä missä se torakoiden tuloreitti on. Kas vain, albiino! Suihkutin kuoliaaksi ja ihmettelin, kun en moista yksilöä ole ennen nähnyt. Siinä ihmetellessäni kuului lautaskaapista rapinaa. Avasin oven suihkepullo valmiina ja yllätin pahaa-aavistamattoman torakan, joka kiipeili pitkin kaapin seinää. Sen jälkeen alkoi jo kutittaa joka paikassa ja tuli sellainen olo, että torakat todellakin ovat valtaamassa kotiamme!  Vilkuilen koko ajan ympärilleni ja pudotin kuvia ottaessani jopa kännykän lattialle, kun sen suojakotelon hihna vähän heilahti ja luulin sitä torakaksi. Apua, jos tämä huomenna jatkuu, en voi lasten kanssa täällä enää olla, koska olo on jo itselläkin tosi säikky, niin se porukan herkin ei sitten tule tästä selviämään ollenkaan.


Tällaiselta ne näyttävät kuolleena.

Erikoisen värinen torakka.


18 kommenttia:

  1. Voi vistotus mitä elukoita! Kylmät väreet menee pitkin kroppaa pelkästä lukemisesta. Onneksi meillä on vain sääskiä, niiden kanssa sentään pärjää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, sääsket ovat pienempi paha näihin verrattuna. Olen kyllä monta kertaa miettinyt, että ennemmin kuitenkin torakoita kuin hämähäkkejä... Jordaniassa on yksi todella kammottava hämähäkkilaji, iso, karvainen ja erittäin nopea, mutta en ole yhtään sellaista enkä pienempääkään meillä nähnyt, kuten en skorpionejakaan. Hyttysiä ja kärpäsiäkin on vain vähän. Luulen, että viereisen bensa-aseman katkut karkottavat ne muualle.

      Poista
  2. Voi ei :(. Auttaisiko, jos sitä myrkkyä yrittäisi suihkuttaa putkistoihin ja reiteille, joista torakat tulevat sisään? Onko siellä ammattimaisia torakantorjujia? Ne tietysti maksaa, jos niitä on..

    VastaaPoista
  3. Tänäaamuna juuri totesin, että siihen litkuun, jota eilen ruiskutin albiinon päälle ja jota en yöllä jaksanut siivota pois, oli nyt aamulla kuollut toinenkin torakka. Netistä myös luin, että juuri siten kannattaa toimia, kuten ehdotit. Aiomme tänään suihkuttaa sen reiän ympäristön, josta ne tulevat. Kai se aine vaikuttaa siellä sitten pidempään. Varmasti täälläkin on ammattimaisia hyönteistorjujia, mutta eivät ne näin kerrostalossa paljon auta, koska torakat tulevat muualta tänne meille. Pitäisi myrkyttää koko talo, mutta sitten ne pian taas tulisivat naapuritalosta. Joku ehdotti, että asiasta voisi tehdä ilmoituksen terveysviranomaisille, koska torakat mitä ilmeisemmin asuvat ja pesivät alakerroksen ruokapaikoissa.

    VastaaPoista
  4. Onko ne niitä mustia isoja.`? Tänä kesänä onneksi olen nähnyt vain yhden,kuolleena,kylpyammeessa. Laitoin myrkkyä nurkkiin ennen Suomeen lähtöä.Ne isot ovat niin yök ja edelleenkin ne saavat minut melkein kiljaisemaan kauhusta vaikka tiedän etteivät ne tee mitään mutta kun ovat niin inhoittavia.Tsemppejä taistelussa niitä vastaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat punaruskeita, mutta isoja tosiaan. Noin 4cm pituudeltaan, mutta vaikuttavat sivulle leviävien jalkojen ja hyvin pitkien tuntosarvien vuoksi vielä isommilta, yäk!

      Poista
  5. Juu noita samoja täälläkin,yök! Mutta albiinoa en ole koskaan nähnyt...

    VastaaPoista
  6. Tämä torakkataistelu olisi voinut jäädä teiltä kyllä väliin. Älä anna periksi - ällöttäviä olijoita, joten myrkkyä joka nurkkaan.

    VastaaPoista
  7. Voi itku... Meillä on aina ajoittain ollut maailmalla torakoita ja ne inhottavat ihan kamalasti minuakin vaikka ovatkin kai verrattain vaarattomia. Noin monta kohtaamista yhden päivän aikana saisi varmasti minutkin valvomaan!

    Meillä poika inhoaa täkäläisiä kärpäsiä jotka asettuvat kasvoille eivätkä häiriinny vaikka niitä vähän heiluttelisi poiskin. Pyytää, että menisimme Suomeen missä kärpäset eivät ärsytä. Mutta Suomessa kiusana olivat meillä kesällä toisaalta punkit.

    Toivotaan, että kun myrkytätte hyvin torakoiden tuloreitin ne lähtisivät muille maille. Nyt saisi teille tunkea ovista ja ikkunoista kaikenlaista hyvää ja kaunista eikä ainakaan mitään inhohyönteisiä!

    VastaaPoista
  8. Hei! Meilla koitetaan torjua torakoita laittamalla koipalloja (vai siis mita ne nyt ovatkaan suomeksi?!), eli siis naftaliinipallukoita esimerkiksi kylpyhuoneessa kasienpesualtaisiin ja suihkuritilan/viemariaukon paalle tai lahelle (torakoita voi tulla taloon noitakin kautta) ja joskus ihan vaan nurkkiin tai esimerkiksi kaappien alle. Naftaliinipallot eivat ole kauhean kalliita, mutta niissa on kylla aika pistava tuoksu. Oon myos piirrellyt sellaisella myrkkyliidulla viivat lattialistoihin tai paikkoihin, joista torakat voivat tulla ja se myos pitaa ne aika hyvin poissa. Ootko nahnyt sellaisia liituja kaupoissa, en muista nyt nimea valitettavasti... Ainakin muurahaisiin, ehka torakoihinkin jotkut suosittelevat myos kurkumaa. Sehan toki varjaa kaiken oranssihtavan savyiseksi, mutta kuulemma se on niin vahva ja voimakas, polttava mauste etta otokat sita kaihtavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos infosta! En ole nähnyt naftaliinipalloja tai myrkkyliitua kaupassa, mutta en ole vielä kyllä erityisesti etsinytkään. Myrkkyliitu kyllä kuulostaa helppokäyttöiseltä. Olemme toistaiseksi pärjänneet tuolla suihkeella ja anopilta sain lisäksi jotain jauhetta, jota kokeilemme seuraavaksi.

      Poista
  9. Huh, mä en uskaltaisi varmaan ikinä pistää silmiäni kiinni, jos tietäisin, että meillä on tuollaisia alivuokralaisia. :-)

    VastaaPoista
  10. Torakat on tosi sisukkaita ja joskus on jopa lentanyt parvekkeen kautta ikkunoista meille sisalle, siis 16. kerrokseen. Ihan uskomatonta.

    VastaaPoista
  11. Torakat on tosi sisukkaita ja joskus on jopa lentanyt parvekkeen kautta ikkunoista meille sisalle, siis 16. kerrokseen. Ihan uskomatonta.

    VastaaPoista
  12. Torakkasota on täällä Kreetallakin päättymätön, vaikka koko kerrostalo myrkytetään pari kertaa vuodessa. Asetan terassini oven eteen joka ilta barrikadiksi rotille tarkoitettuja liimapyydyskansioita ja roiskuttelen eukalyptusöljyä kehämäisesti ansojen ulkopuolelle. Nyt en vähään aikaan ole löytänyt liimapyydyksistä torakanraatoja, joten taidan käydä ostamassa öljyä lisää paikallisesta 1€-kaupasta. Torakkabaarirasioista olen luopunut, kun ne tuntuivat vain houkuttelevan torakoita enemmän paikalle ja myrkkyä syötyään pyrkivät vielä pontevammin sisätiloihin: kauhuleffan olis saanu terassillani yhtenä yönä kuvattua niiden säntäilystä - yöks!
    Terveisin Suometar

    VastaaPoista
  13. VOi ei! Me asutaan pihatasossa joten torakat on tuttuja mutta me myrkytetaan ajoittain niin pysyvat kurissa, taalla se on edullista. Tsemppia torakkasirkukseen!

    VastaaPoista
  14. Hei, löysin blogisi toisen blogin kautta ja luin kaikki kirjoituksesi. Nostan sinulle hattua, että jaksat olla noin positiivinen. Kirjoituksesi ovat olleet todella hyviä.
    Olen törmännyt torakoihin vain muutaman kerran ulkomaanmatkalla, mutta voin vain kuvitella miten inhottavaa se on, että ne ovat jatkuvasti liikenteessä. Todella surullista, että kissasi katosivat eivätkä enään huolehdi torakoiden poistamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja tervetuloa blogin pariin! Kiitos hatunnostosta!

      Poista