sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Pohjalla

Joskus ajattelee asioiden olevan niin huonosti, ettei huonommin enää voi mennä... kunnes tulee päivä, jolloin asiat ovat vielä huonommin.

Viime keskiviikkona, neljä päivää sitten, kävin kaupassa ja ostin vajaalla kympillä ruokaa. Perjantaina hankin vielä kahvipaketin ja jäljelle jäi 0,20JD. Ei ruokarahaa, vaan ylipäätään mitään rahaa. Hätävarakassassakaan ei ole mitään. 20 senttiä, tai täällä qirshiä, on kaikki mitä on jäljellä.

Eilen istuin alas laatimaan tulevien päivien ruokalistaa. Lisää rahaa saan aikaisintaan keskiviikkoiltana, joten neljä päivää pitäisi pärjätä sillä mitä kaapista löytyy. Entä mitä sieltä löytyy?


Jääkaapissa on 1,7kg perunaa, pala kaalia, muutama salaatinlehti, 1 pieni kurkku ja 3 tomaattia. Ovessa hieman soijakastiketta, ketsuppia, chilikastiketta ja tomaattipyreetä. Siirsin kuvausta varten pakastimen koko sisällön ylähyllylle: leipää, pinaattia ja pari desiä kanalientä. Keskihyllyllä on lautasella hieman pinaattia, jonka otin jo eilen sulamaan, sekä valmiiksi kuorittua sipulia ja pala kakkua, jonka eiliset vieraat toivat tullessaan. Täällä vietettiin eilen äitienpäivää, aivan eri aikaan kuin Suomessa!


Kuivakaapista löytyy alahyllyltä runsaat säkit sokeria, jauhoja ja riisiä sekä kanisteri auringonkukkaöljyä. Toiseksi alimmalla hyllyllä on hieman kookoshiutaleita, popcornia ja lahjaksi saadut purkit pellavansiemenrouhetta (jota lisään hieman leipätaikinaan) ja freekehia (googlauksen mukaan paahdettua vihreää vehnää; arabialainen perinneruoka). Sitten löytyy punaisia linssejä, kourallinen kuivattuja herneitä ja valkoisia papuja, hieman maitojauhetta, mannaryynejä, korppujauhoja ja burgulia. Kahdella ylimmällä hyllyllä joitain mausteita ja ikivanhoja etikoita, ruusuvettä, yms. Muovipurkkien takana on piilossa vielä sellaisia harvinaisuuksia kuin raesokeria, fariinisokeria ja ruisjauhoja. Lisää mausteita, sipulia, persiljaa, teepusseja ja 14kpl munia löytyy vielä toisesta kaapista lähempänä hellaa.

Näistä nyt sitten pitäisi laatia neljän päivän aamiaiset, päivälliset, illalliset ja välipalat&koulueväät nelihenkiselle perheelle! Siinäpä haastetta! Seuraavanlaisen listan sain aikaan:

Sunnuntai
Aamu:
- 3 keitettyä munaa, eilistä leipäkoneleipää (ilman mitään lisukkeita), tee
- kouluevääksi eilistä pitaleipää kera zaid&zatar (oliiviöljyä ja timjamiseosta)
Päivä:
- 1kg keitettyjä perunoita, pinaattilätyt (taikina ilman maitoa; paistetaan öljyssä kun margariinia ei ole), kastikkeena veteen liotettu liemikuutio (tavallisesti meillä on pinaattilättyjen kanssa sienikastiketta)
- salaatti (jossa salaatinloppu, kurkku ja 1 tomaatti)
- jälkiruoaksi eiliset kakun tähteet
Ilta:
- tabouleh-salaatti (jossa on burgulia, persiljaa ja 2 tomaattia)
- tuore pitaleipä, tee

Maanantai
Aamu:
- 3 keitettyä munaa, tuoretta leipäkoneleipää, tee
- kouluevääksi eilistä pitaleipää ja zaid&zatar
Päivä:
- kaali-herne-riisikeitto t. pata
- tuoreet sämpylät
- jälkiruoaksi kookoskeksejä (kokeilu miten onnistuu ilman rasvaa)
Ilta:
- linssikeitto kuivattujen leipäpalojen kera, tee

Tiistai
Aamu:
- 3 keitettyä munaa, eilisiä sämpylöitä, tee
- kouluevääksi sämpylöitä, välissä munaa ja persiljaa (kun vain muistaisi panna pari lehteä sivuun sunnuntaina)
Päivä:
- riisiä papukastikkeen kanssa (kastike pakastettuun kanaliemeen)
- jälkiruoaksi jospa niitä kookoskeksejä olisi vielä jäljellä (epäilen ettei...)
Ilta:
- linssikeitto, tuoretta pitaleipää, tee

Keskiviikko
Aamu:
- 3 keitettyä munaa, tuoretta leipäkoneleipää, tee
- kouluevääksi pitaleipää ja zaid&zatar
Päivä:
- freekeh (keitän sen sipulin kanssa; muuta kun ei ole)
- eilisiä leipiä
- jälkiruoaksi popcornia
Ilta:
- pitaleipää ja zaid&zatar, tee

Lisäksi isoille joka aamu ja iltapäivä yksi kuppi kahvia maitotilkan kanssa.

Kun on vehnäjauhoja, suolaa ja kuivahiivaa, niin aina voi tehdä itse leipää, joka on tuoreena niin hyvää, ettei siihen lisukkeita kovin kaipaakaan. Muuten on kyllä ideat yhtä vähissä kuin on ruokakaapin sisältö; eipä niistä etikoista ja ruusuvesistä ruokaa laiteta, vaikka silmänlumeena kaappia täyttävätkin. Kaverille kerroin, että etsin uusia reseptejä, joihin ei tarvita mitään raaka-aineita, ja hän neuvoi keittämään vettä ja juomaan sitä... ;)

24 kommenttia:

  1. Tsemppiä että rahat riittävät ruokaan ,ja että rahatilanne parantuu jotenkuten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itse olen kyllä menettänyt toivoni, että tämä tästä mihinkään parantuisi.

      Poista
  2. Olenkin sinua kaipaillut.

    Voi kurja! Tiukille menee. Mutta tosi upean ruokalistan olet saanut kehitellyksi. Jaksamista, ja toivotaan etta rahaa tulee mahdollisimman pian.

    En muista oletko kertonut kaytko sina toissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En käy töissä, ja aika ihme saisi tapahtua, että tässä nyt työpaikan saisin ja tilanne sillä jotenkin paranisi.

      Poista
  3. Hei! Hyvältä ruokalista kuulostaa, tuota linssikeittoa itsekin teen monesti täällä Suomessa, rahojen loppuessa. hyvää ja täyttävää. Herneistä saisit myös keiton vaikkei niitä paljoa olekaan, vaan varmaan yhdelle ruoalle...? Voisitko jollekin ruoalle paistaa perunoista ranskalaisia kun perunoita ja öljyä on = Sekin minun köyhäilyruokaa vaikka lapset rakastaa sitä, mutta yleensä pottuja ja öljyä täällä ainakin löytyy. Siellä perunat vissiin kalliimpia kun täällä kotimaassa. Lämpimin ajatuksin uusi lukija Saija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja tervetuloa blogini pariin! Kiitos myös vinkeistä! Hernekeitto on tosiaan hyvää ja halpaa ruokaa, mutta noita herneitä ei ollut tarpeeksi keittoa varten, joten siksi tein niistä - tai itse asiassa olen juuri parhaillani tekemässä ;) - kaalin ja riisin kanssa kasviskeiton, josta tuli muuten aivan mainion makuinen. Perunoista meni suurin osa jo eilen, mutta loput kuusi perunaa voisin tosiaan paistaa vaikka huomenna iltapalaksi, niin ei tule linssikeittoa kahtena iltana peräkkäin. ;) Säästän ne linssit sitten varmuuden vuoksi torstaille, jos en saakaan rahaa keskiviikkoiltana.

      Poista
  4. Löysin blogisi tammikuulla ja usein käynyt katsomassa, oletko blogia jatkanut. Kiva huomata että olet taas täällä. Minä niin mielelläni lähettäisin sinulle vähän rahaa, tai jonkin paketin täältä vaan itselläkin juuri nyt nolla euroa. Tiukat ajat olleet, vaikkei ihan noin tiukat mutta aiemmin melkein uhtä tiukkaa kyllä. Pystyn niin hyvin ymmärtämään sinua. Olet kyllä taistelijaihminen!! Ajatuksin vielä Saija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tällaista voi oikein käsittää, ellei itse ole joskus kokenut samaa. Nollalla eurolla ei ole yhtään sen helpompi elää kuin nollalla dinaarillakaan. Lasten kanssa muuten eilen pöydässä juteltiin siitä kuinka onnekkaita ollaan jonkun Intian köyhiin verrattuna, kun meillä sentään on omat sängyt, joissa nukkua. Jotkut elävät kadulla ilman kotia ja ovat onnellisia, kun saavat edes toisten pois heittämiä tähteitä syödäkseen. Hui!

      Poista
  5. Löysin blogisi sattumalta eilen ja lueskelin samalla, kun laitoin ruokaa vieraille. Vaikka en mitään kalliita herkkuja kokannutkaan, niin tiedostin, että olin voinut ostaa kaiken sen enempää rahaa miettimättä. En voi muuta kuin ihailla, miten jaksat. Tsemppiä jatkossakin ja kaikkea hyvää. Eikö sinulla ole ketään tuttavaa tai sukulaista, joka voisi auttaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa sinullekin, ja toivottavasti viihdyt jatkossakin blogini parissa!
      Periaatteessa apua varmasti löytyisi, ja moni on auttanutkin, mutta meidän tilanteemme on kokonaisvaltaisesti niin nurjassa kunnossa, että on aivan oikeutettua odottaa ja vaatia tilanteestamme vastuussa olevaa henkilöä ensin tekemään jotain tilanteen muuttamiseksi. Ilman sitä kaikki auttaminen on rahan heittämistä pohjattomaan kaivoon. Nyt tämän äärimmäisen vaikean viikon aikana olen miettinyt pyytää lainaa joltain paikalliselta, mutta en voi, koska siirtäisin vain ongelmaa eteenpäin, koska laina pitää sitten myöhemmin maksaa takaisin rahoista, jotka eivät riitä edes sen hetkiseen elämiseen. Parempi vain sinnitellä velkaantumatta niin kauan kuin pystyy.

      Poista
    2. Tulen varmasti lukemaan jatkossakin. Tilanteesi kyllä "vaivaa" minua. Olen samaa mieltä, että jos ongelman syytä ei saa poistettua, niin seuraamukset jatkuvat. Onko edes parannusta näköpiirissä? Itse en usko, että minulta tuollaista luonteenlujuutta löytyisi. Auttaisin myös mielelläni. Miten sellainen onnistuisi?

      Poista
  6. Voisinko jotenkin olla avuksi?
    Luin kertaheitolla kaikki kirjoituksesi kun tänne juuri eksyin.
    Antaisin mielelläni pienen summan rahaa, jos sen sinulle jotenkin saisin.
    Nina

    VastaaPoista
  7. Kovasti tsemppiä! Ajattelin itsekin ehdottaa perunoiden paistamista; täällä syödään myös (luvattoman) paljon munakasta, jossa on seassa noita paistettuja perunoita. Tulee tosi ruokaisaa ja täyttävää. Uskoisin, että moni paikallinen auttaisi jopa vastikkeetta, jos vain kertoisit tilanteestanne. Tai ainakin täällä Algeriassa moni auttaisi ilman että odottaisi takaisinmaksua. Tiedän tosin itsekin suomalaisena, miten vaikeaa apua on pyytää.

    VastaaPoista
  8. Minäkin luin kertaheitolla koko blogisi ja olen pahoillani tilanteestanne! Mielelläni auttaisin myös pienellä summalla rahaa, voisitko vastaanottaa esim Western unionin kautta? Tsemppiä! Tara

    VastaaPoista
  9. En osaa muuta sanoa kuin voimia ja paljon tsemppiä. Toivon, että teidän tilanne pian jotenkin selkiytyy ja kokonaisvaltaisesti kohentuu.

    VastaaPoista
  10. Minä myös haluaisin auttaa teitä! Olen samaa mieltä motherforfourin kanssa, että varmasti olisi halukkaita auttajia myös siellä lähellä meidän lisäksi jos yhtään Jordaanian kulttuuria tunnen. Toki on vaikea pyytää apua mutta on tuo tilanteenne melko kurja ja sietämätön! Tsemppiä!

    VastaaPoista
  11. Yes, kiva kun oot takaisin! Tässä mietin tätä yhdistelmää, että kun kerrot (ja hyvä kun kerrot), miten hirvittävän tiukilla olet, se herättää lukijoissa myötätuntoa ja aidon halun auttaa. Sellainen fiilis on itsellänikin. Tunnetta lisää vielä se, ettet ole huolehdi ainoastaan itsestäsi, vaan lapsistasi myös (ja siis toisin päin: lapset ovat sulla aina ykkösenä). Ymmärrän tuon pointin, ettei lainaaminen ratkaise perusongelmaa ja pahimmassa tapauksessa vain aiheuttaa kierteen. Senkin arvaan, ettet kirjoita blogia sillä ajatuksella, että haluaisit lukijoilta rahallista tms. apua. Varmaan ruokavinkit ja muutenkin ajatustenvaihto on kaikille, sulle ja meille lukijoille, odotettua antia. Kuitenkin on positiivista ja inhimillistä, että auttamishalu herää! Ja niin tässä mäkin mietin, että voi kun voisin edes kerran olla avuksi, tarjota jossain muodossa herkkuaterian, täyttää kaappiasi hetkeksi... Ylimääräinen hyvän mielen bonus olisi se, että sinä taikoisit niistä peruselintarvikkeista satakertaa paremmat sapuskat, kuin mihin ikinä itse pystyisin! Sitten vielä kokeilisin paria sun reseptiä kotona ja olisin iloinen, kun ruoka oli hyvää, terveellistä ja edullista:)
    Onko auttaminen mahdollista?

    En tiedä, mitä ajattelet, mutta toivon, ettet pahastu kommentistani. Toivon sinulle ja lapsillesi pieniä ihmeitä, jotka helpottaisivat arkea!! Voimia tuokoon myös kevätaurinko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En lainkaan pahastunut; tällaiset kommentit ovat hyvin rohkaisevia! Itsekin olen yllättynyt blogini lukijoiden halusta auttaa, eikä siis tosiaankaan ole missään vaiheessa käynyt edes mielessä, että ryhtyisin kerjäämään ihmisiltä rahallista apua blogia kirjoittamalla, vaan se hyöty, jota saan ja johon pyrin, on kokonaan henkistä laatua. Blogi on minulle kanava, jonka kautta voin kannustaa itseäni jaksamaan, ja tulen joka kerta hyvälle mielelle, kun luen kommenteista jonkun muun saaneen vastaavasti kannustusta omaan elämäänsä. Lisäksi blogini toimii eräänlaisena julkisena muistiona näistä ajoista ja tapahtumista - päiväkirjana, jonka sisällön ei kuulu pysyä salassa!

      Kevätaurinko tuokoon voimia sinnekin päin!

      Poista
  12. Ihanaa tosiaan kun olet palannut, olenkin odottanut kuulumisiasi. Tiukka on tilanteesi, toivon totisesti etta siihen tulee muutos ja jonkunlainen helpotus. Olet kylla nappara penninvenyttaja, noita ruokia katsoessani ajattelin ihan samoja monia ruokia kun sinakin, linssikeittoa ja erilaisia leipia ja lettuja. Ihanaa lukea etta monella herasi auttamisen halu, maailma ei ole siis viela menetetty, jaan kuulolle ja lahetan teille lampimia ajatuksia.

    VastaaPoista
  13. Eikö Suomen suurlähetystön kautta olisi apua saatavilla? En siis todella tiedä, mutta tilanteesi on mietityttänyt. Suomessa asuvana suomalaisena tuntuu niin käsittämättömälle, että ei ole mitään tahoa, joka auttaisi, jonka puoleen voisit kääntyä. Toivottavasti tilanteenne helpottuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On paljon tilanteita, joissa Suomen suurlähetystö (jota ei muuten edes ole Jordaniassa) ei voi auttaa, koska Suomi ei voi tehdä käytännöllisesti katsoen mitään vieraalla maaperällä, vaan paikallisten lakien mukaan aina mennään. Tämä on muuten asia, joka kannattaa tehdä selväksi aina, kun kuulette jonkun harkitsevan avioliittoa ulkomaalaisen kanssa!

      Poista
  14. Mitä sinulle ja lapsillesi kuuluu? Onko siellä pääsiäisen aikaan suomikoulussa ohjelmaa? Ajatuksin ja pääsiäisterveisin Saija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyvää kuuluu! Uusimmassa blogikirjoituksessa aiheesta enemmän. Pääsiäinen ei meillä näkynyt mitenkään, ei Suomi-koulussakaan, mutta pian lähdetään kevätretkelle, joka jouduttiin jo kerran siirtämään kehnon sään vuoksi. Myöhästyneet pääsiäisterveiset sinullekin!

      Poista
  15. Kaikille niille, jotka ovat kysyneet mahdollisuudesta auttaa, ensiksi iso kiitos myötätunnostanne ja avuntarjouksestanne! En kerää blogini avulla rahaa, mutta lisäsin etusivulle sähköpostiosoitteeni, jonka kautta minuun saa yksityisesti yhteyttä, jos siihen tuntuu tarvetta. Kirjoittakaa myös rohkeasti jos suunnittelette matkaa Jordaniaan ja kaipaatte apua/matkaopasta!

    VastaaPoista