perjantai 28. marraskuuta 2014

Rabbasta Ammaniin

Ammaniin tutustuminen kannattaa ehdottomasti aloittaa Citadel-kukkulalta, joka sijaitsee aivan kaupungin ydinkeskustassa. Minulla oli viikko sitten jälleen etu käydä paikan päällä suomalaisten vieraideni kanssa, ja tässä on käyntini satoa.


Ensimmäisenä vierasta tervehtivät kolme patsasta, joihin on kirjattu Ammanin historialliset vaiheet. Todisteita asutuksesta on jopa yli 7000 vuoden takaa, joten Amman on yksi maailman vanhimpia edelleen asutettuja kaupunkeja. Sen varhainen nimi oli Rabbat-Ammon (lyhyesti Rabba), ja se toimi Raamatusta tuttujen ammonilaisten pääkaupunkina. Roomalaiset käyttivät kaupungista egyptiläisen hallitsijan Ptolemaios Filadelfoksen sille aikaisemmin antamaa nimeä Filadelfia ja liittivät sen osaksi Dekapolista (kymmenkaupunkiliittoa). 600-luvulla muslimit palauttivat kaupungille sen arabialaisen nimen Amman.


Citadel-kukkula on L-kirjaimen muotoinen ja sitä on ympäröinyt kautta aikojen paranneltu ja jälleenrakennettu muuri. Arkeologiset kaivaukset alueella ovat tuoneet päivänvaloon useita rakennuksia ja jäänteitä eri historiallisilta kausilta, mutta valitettavasti uusilla asukkailla on yleensä ollut tapana tuhota edellisten aikaansaannokset ja purkaa heidän rakennelmansa omiensa rakennusmateriaaliksi, joten jäänteitä roomalaisia edeltävältä ajalta on vain niukasti. Roomalaisten sanotaan jopa viskoneen kaiken löytämänsä ylimääräisen vanhan tavaran yksinkertaisesti reunan yli, ja tätä vanhaa keramiikkaa yms. on lyötynyt kukkulan juurelta, mutta nykyisen asutuksen vuoksi siellä ei voida tehdä laajempia kaivauksia.


Kukkulalta on joka suunnassa upeat näkymät ympäröivään kaupunkiin. Koillisessa huomiota herättää valtava Jordanian lippu, joka liehuu 126 metriä korkean tangon päässä. Lippu itse on kooltaan 60x30 m, ja se on liehunut paikoillaan vuodesta 2003 lähtien. 


Filadelfia rakennettiin alunperin seitsemälle kukkulalle, kuten Roomakin aikoinaan, mutta nykyisin kaupunki levittäytyy huomattavasti laajemmalle alueelle ja peittää rinteitä toinen toisensa perään. Välittömästi Citadelin alapuolella sijaitsee kuvassa osittain näkyvä alakaupunki eli Downtown, joka on yhä tänäkin päivänä paikallisen arabialaisen liike- ja kulttuurielämän keskus, mutta jossa roomalaiset rakennelmat (mm. teatteri ja forum) muistuttavat edelleen alueen ikivanhasta kulttuuriperinnöstä.


Toinen näkymä Downtowniin. Vastakkaisella kukkulalla voi tarkasti katsoen havaita kuuluisan Abu Darwish moskeijan, josta postasin kuvan aikaisemmin. Jotkut asuintalot on rakennettu aivan Citadelin kylkeen niin, että niiden katoilta ja takapihoilta voi astua suoraan museoalueelle, kuten voi nähdä kuvan oikeassa reunassa.


Citadelin tunnetuin nähtävyys ovat Herkules-temppelin rauniot, jotka näkyvät puolestaan kauas muille kukkuloille ja alakaupunkiin. On mahdollista, että tämä 160-luvulla valmistunut temppeli on rakennettu aiemmin samalla paikalla sijainneen ammonilaisten temppelin päälle.


Varhaisen pronssikauden (n. 2200 eaa.) aikainen hautaluola, jollaisia on useissa paikoissa Ammanissa ja joihin on yleensä haudattu useampia vainajia. Luolaa on aikojen kuluessa käytetty monenlaisiin tarkoituksiin, mm. Omaijadi-kaudella kivenhakkaajat puhdistivat haudan ja käyttivät sitä rakentaessaan kukkulalle massiivista linnoitusta.


Parhaiten säilynyt muinaismuisto on Omaijadi-kaudella (700-luvulla) rakennetun linnoituksen tai palatsin sisäänkäynti. Kupoli on kuitenkin rakennettu nykyaikana, eikä ole aivan varmaa onko alkuperäisessä rakennuksessa ollut kattoa lainkaan. Myöskään sisäänkäynnin takana sijaitsevan laajan rakennelman käyttötarkoitus ei ole aivan varma, mutta todennäköisesti se on toiminut hallintorakennuksena.


Arkeologisissa kaivauksissa esiin kaivettuja ja restauroituja linnoituksen huoneita. Alue on laaja, mutta tässä vaiheessa Lumiani akku veteli viimeiset henkäisynsä ja vaikeni sitten, joten valitettavasti en voi esitellä palatsia tämän enempää.


Jordanian arkeologinen museo sijaitsee sekin kukkulalla, ja siellä on nähtävänä myöskin muualta Jordaniasta löytyneitä esineitä, joista seuraavassa pieni kokoelma.






Viimeisessä kuvassa näkyvistä parimetrisistä keramiikka-astioista on kustakin löytynyt useamman vainajan jäänteet. Museokäynnit ovat mielestäni aina todella mielenkiintoisia ja uppoudun mielelläni historiaan ja pohdin millaista elämä on ollut ennen omaa aikaamme. Citadel-kukkulalla on todella sykähdyttävää miettiä, että tällä samalla paikalla ovat ihmiset seisoneet ja ihailleet ympäröiviä maisemia jo tuhansien vuosien ajan. Vanhat tekstit saavat myös aivan erilaisen merkityksen, kun on itse käynyt tapahtumapaikalla, ja esimerkiksi tämä Raamatussa kerrottu tapaus, jossa Daavid valloitti juuri Citadelilla sijainneen varsinaisen kaupungin (Rabban) sen jälkeen, kun Joab oli jo valloittanut nykyisen Downtownin paikalla sijainneen alakaupungin eli Vesikaupungin, herää eloon ja muuttuu mielenkiintoiseksi:

Joab hyökkäsi ammonilaisten pääkaupungin Rabban kimppuun
ja valtasi kuninkaan alakaupungin.
Hän lähetti Daavidin luo sananviejiä ja käski sanoa:
"Olen hyökännyt Rabbaan ja vallannut jo Vesikaupungin.
Kokoa nyt loput sotaväestä, pystytä tänne leirisi ja valloita kaupunki,
ennen kuin minä valtaan sen ja saan sen nimiini."

Daavid keräsi koko väkensä ja lähti Rabbaan, 
ja hän hyökkäsi kaupunkia vastaan ja valtasi sen.
Daavid otti ammonilaisten kuninkaan päästä  jalokivin koristetun kultaisen otsarivan,
talentin painoisen, ja siitä tuli hänen kruununsa.
Hän vei kaupungista runsaasti muutakin saalista.

Kaupungin asukkaat hän kuljetti pois ja pani pakkotyöhön:
toiset joutuivat sahaamaan kiviä, toiset tekemään tiiliä,
toiset saivat käteensä rautaisen kuokan tai kirveen.
Näin hän teki kaikille ammonilaisten kaupungeille.
Sen jälkeen hän palasi koko sotaväki mukanaan Jerusalemiin.

(2. Samuelin kirja 12: 26-31)

10 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus! Olisi kiva tulla sinne turistiretkelle, mutta miesta ei huvita kun on taas tama poliittinen tilanne niin ja nain. Minahan voisin tulla suomalaisena...
    Suomen serkun piti tulla nyt Eilatiin kolmeksi viikoksi ja jo suunniteltiin etta lahdettaisiin yhdessa Petraan sielta. Aurinkomatkat sitten kesalla Gaza-sodan vuoksi peruivat koko talven matkat eli sekin nyt jai hamaan tulevaisuuteen. Harmi!
    Mutta kiva kun paasen edes tallaiselle nettimatkalle itarajan taakse.

    VastaaPoista
  2. Helppohan sieltä on tänne tulla ja jos muuta matkaseuraa et keksi, niin mennään yhdessä nähtävyyksiä kiertelemään, tervetuloa :)
    Petraan muuten on todella kallis sisäänpääsymaksu päivämatkalaisille (n. 100€), mutta lähes puolet halvempi niille, jotka yöpyvät Jordaniassa, joten Israelin puolelta tullessa kannattaa harkita päivän parin viipymistä vaikka Aqabassa. Itse tietenkin suosittelen Ammania, joka on mielestäni hyvä matkakohde, joskin vielä massaturismille tuntematon.
    Poliittiseen tilanteeseen sen verran, että mielestäni matkailua ja kaikkea muutakin yhteistyötä pitäisi voimakkaasti lisätä ja kehittää maiden välillä, jotta saataisiin ennakkoluuloja pikkuhiljaa purettua. Ikävää, ettei serkkusi päässyt matkalle, mutta saisihan hän sinun avullasi helposti varattua lennon ja hotellin ilman Aurinkomatkojakin, vai mitä? ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kutsusta!

    Juu ei halunnut serkku omatoimimatkalle, kun ei ole edes suoria lentoja nyt talvella eli olisi tarvinnut Suomi-Eurooppa-Tel Aviv- Eilat reitin raahustamaan ja olisi tullut paaaljon kalliimmaksi kuin Aurinkomatkojen paketti ja monimutkaiseksi. Lahtee huomenna sen sijaan 3 viikoksi Madeiralle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apollomatkat taitavat yhä tarjota valmismatkoja Aqabaan ja sinne on Finnairin suorat lennot. Aqaba ja Eilat sijaitsevat kylki kyljessä Punaisen meren rannalla ja niiden välillä on kuulemma helppo liikkua. Tämä nyt vain infona niille lukijoille, jotka miettivät kuinka Jordaniassa pääsisi Suomesta helpoiten käymään. :)
      Minä nyt kuitenkin edelleen painotan, että Ammanissa ja ympäristössä on niin paljon mielenkiintoista nähtävää, että pelkkä yhden päivän matka Aqabasta käsin ei millään riitä, joten kulttuurimatkailusta pitäville Amman on varmasti parempi vaihtoehto kuin Aqaba, joka itsessään on pelkkä rantalomakohde.
      Madeira ei sekään kuulosta hullummalta lomapaikalta... ;)

      Poista
  4. Löysin tänne Anun blogin kautta.Mielenkiintoista lukea naapurimaasta,kun en ole siellä koskaan käynyt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa blogini pariin! Minä olen sinun blogiasi jo jonkun aikaa seurannut ja kauniita kuviasi ihaillut. Ruoho näyttää jotenkin vihreämmältä aidan sillä puolella...

      Poista
  5. Sulla on kiva blogi! Päädyin tänne Edustusrouvan kautta. Kuvasi ja kirjoituksesi ovat tosi mielenkiintoisia - olen nimittäin aina halunnut vierailla tuolla seudulla. Ystäväni opiskeli hetken Ammanissa ja on kertonut sieltä juttuja, jotka ovat jääneet vahvasti mieleen. Pitää päästä käymään. Ja kiitos kun herätit vanhat tekstit henkiin. Mielikuvitus lähti heti laukkaamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja hienoa jos blogini kiinnostaa! Minä itse pidän Ammanista hyvin paljon ja uskon, että se on matkan arvoinen kenelle hyvänsä, mutta erityisesti historiasta ja erilaisista kulttuureista kiinnostuneelle. Olisi kiva tietää, mitä se ystäväsi on kertoillut, ainakin Petrassa varmasti oli käynyt ja ihastunut, vai mitä?

      Poista
  6. Luin blogisi läpi alusta tähän päivään ja onkin mielenkiintoista tekstiä. Olen aikaisemminkin poikennut, mutta vasta nyt ehdin perehtyä paremmin. Siellä on mahtava historia ja osasit kivasti tuoda sen esiin, ei yleensä tule ajatelleeksikaan kaikkia yhteyksiä. Mielenkiintoinen maa muutenkin.Linkitänpä blogisi lukulistaani, niin muistan käydä useammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Historia on hurjan mielenkiintoista, kun sen vain oikein oivaltaa. Rauniot ja museoesineet ovat tylsiä, jos niiden ohi vain kävelee, mutta oikean opastuksen avulla ne voivat herätä eloon ja saada mielikuvituksen valloilleen. Toivottavasti blogini ajan myötä herättelee lukijoissa halua tulla tutustumaan paikan päälle näihin paikkoihin, joista kerron. Nyt joka tapauksessa tervetuloa lukemaan blogiani!

      Poista