Kaiken viime aikaisen kiireen keskellä olen ehtinyt huokaisemaan kerran jos toisenkin. Mistä aloittaisin kertomisen? Vaikka tämän aamun parkkiriemusta. Harva se aamu lähtiessäni viemään lapsia kouluun, on joku pysäköinyt autonsa omani taakse, enkä pääse minnekään, ennenkuin monen minuutin tuuttailun ja odottamisen jälkeen joku aamuostoksille eksynyt herra suvaitsee saapua siirtämään mobiilinsa pois tieltäni. Rouviakin on, mutta vasta iltapäivällä, kun olen lähdössä hakemaan lapsia koulusta.
Tänään tietäni ei oltu tukittu ainoastaan takaapäin, vaan myös sivusta. Komea GMC vei vierestä lähes kaksi parkkia eikä suonut edes lapsen mentävää koloa oman autoni ovelle. Mikä röyhkimys! Toisellakaan puolella ei ollut häävisti tilaa, mutta pääsin kuin pääsinkin änkeämään sisälle ja kiemurtelemaan omalle kuskin paikalleni. Tietenkin takanakin oli auto parkissa, ja ei muuta kuin tuuttailua ja odottamista taas. Kun sitten pääsin matkaan, keskityin täysin peruuttamiseen vilkkaalle tielle 20-sentin-taktiikalla - ja silloin kuului
kräts! Peilini tunkeutui syvälle komean giiemciin kylkeen ja ikuisti siihen mielipiteeni mokomasta pröystäilijästä!
Mitäs minä sitten? No, ajelin muina naisina koululle ja sieltä takaisin samaisen jättiläisen viereen, tosin viisaasti kauas toiselle puolelle parkkeeraten. Mitäpä muutakaan? Kyllä kolmessa vuodessa pitää sen verran maan tavoille oppia, ja olihan se sitä paitsi oma syynsä, kun oli pysäköinyt autonsa kylkeeni kiinni! (Välillä mietin olenko minä enää minä ollenkaan...?)
Toinen huokaus sitten koulun ja vastuun vuoksi. Suomessa ei ainakaan minun aikanani ollut toivoakaan päästä koulusta edes kymmentä minuuttia liian aikaisin, koska koulu kuulemma oli vastuussa oppilaista tarkasti lukujärjestykseen kirjattujen tuntien ajan. Täällä jopa ekaluokkalainen voidaan päästää koulusta kotiin milloin tahansa, eikä kenellekään ilmeisesti tule mieleen, ettei siellä kotona välttämättä ole ketään odottamassa eivätkä kaikki vanhemmat halua lastensa seikkailevan yksin vilkkaassa liikenteessä. Toissapäivänä meidän ekaluokkalaisemme teki vaarallisen kotireissun ensimmäistä kertaa omin päin, koska isosisko ei ollut koulussa mukana, ja kyllä piti peitellä pettymystäni tervehtiessäni pikkukoululaista koti-ovella tuntia ennenkuin olisi ollut määrä lähteä häntä hakemaan! Onneksi matka oli kuitenkin mennyt hyvin!
Sitten meidän muka-ihanat nelijalkaisemme! Minulla on niiden kanssa vakavia erimielisyyksiä siitä missä kissojen kuuluisi syödä eväänsä: minun mielestäni parvekkeella, mutta niiden mielestä olohuoneen tai keittiön matolla. Parveke kelpasi joskus ennenkin aivan hyvin, mutta mitä lie tasa-arvovouhotuksia ne nyt ovat päähänsä saaneet, kun kummatkin protestoivat ja ovat ryhtyneet jopa nälkälakkoon! Ne kerjäävät ruokaa, vien parvekkeelle, ne juoksevat perässä, mutta eivät koskekaan ruokaan, kun se on parvekkeella, mutta käyvät kyllä heti sen kimppuun, jos nostan lautasen sisälle. Aluksi ajattelin, että tarpeeksi nälkäisinä ne kyllä antavat periksi, mutta kyllä se olen ollut minä, joka on joutunut jo monet kerrat antamaan periksi. Toinen katti on vieläpä niin viheliäinen, ettei se suostu syömään kuin
matolla, ja minä olen lopen kyllästynyt jatkuvasti siivoamaan ruoantähteitä - verta, rasvaa ja luun kappaleita - matoiltani! Parvekkeella niillä on kynnysmatto, jonka päällä ne voisivat syödä, niin miksi hyvänen aika se ei kelpaa?
Monta kertaa päivässä joudun siivoamaan tämän samaisen kaadetun roskasangon keittiössä, eikä se todellakaan naurata enää yhtään! Samoin vetää kulmat kurttuun tämäkin:
Lapsi unohti avaamattoman tuoreen leipäpussin pöydälle, ja aamulla se löytyi revittynä tuolini alta. Tuntuu, että mitä pidemmälle taistelumme ruokapaikasta jatkuu, sitä hankalammaksi kissat käyvät. Niillä on nälkä, mutta eivät silti suostu syömään! Voisiko joku kissapsykologiasta jotain ymmärtävä valistaa minua mikä niitä oikein vaivaa?
Katsokaas tätä! Oletteko moista ennen nähneet? Jääkaapin ovi pitää vetää nauhalla kiinni, koska kissat osaavat avata sen! Kaikki alkoi siitä, kun jääkaapin tiivisteeseen tuli jotain vikaa, eikä ovi yhtäkkiä pysynyt enää kiinni ilman sidontaa. Sittemmin tiiviste on korjaantunut (aivan itsestään, kuten autokin aina joskus), mutta kissatpa eivät kerran opittua temppua enää unohdakaan. Pitää varmaan ruveta miettimään keittiön kalusteiden uudelleen sijoitusta, vaikka sinänsä tuo taso jääkaapin vieressä on kyllä verraton apu itsellekin.
Kylpyhuoneissa taas olisi korjattavaa vaikka kuinka. Yksi suihku ei toimi ollenkaan, toinen heittää vedet minne sattuu, yksi käsisuihku vuotaa lattialle, samoin keittiön hana ja yksi pytyn kansi on kokonaan irti. Kylpyammeeseen sentään on tähän asti voitu laskea vettä, mutta nyt jo muutaman kerran tytöt ovat paleltuneet sinne, kun kesken kylvyn on vesi mennyt kylmäksi. Suomalaisesta saunasta tuttu tapa kaataa napolla vettä päälleen toimii täällä talvella huonosti, koska kylppäri on kylmä kuin jääkaappi, eikä siellä tarkene ilman runsasta kuumaa kylpyä tai suihkua. Kaasulämmitintä sinne ei saa vetää, koska tila on liian pieni ja sinne voisi pökertyä, ja sähkölämmitintä taas en uskalla märkään tilaan viedä. Vedenlämmitin toimii luullakseni muuten hyvin, mutta toisinaan veden paine on liian alhainen aktivoimaan kaasuliekkiä suureksi, ja silloin vesi ei tietenkään lämpene. Niinpä huokailen täällä kerta toisensa jälkeen näiden meidän kylppäreiden kanssa. Vaihtaisin kaikki kolme milloin vain
yhteen lämpimään ja toimivaan!

Viereisessä kuvassa on vedenlämmittimemme. Se on liitetty putkistoon siten, että vesi kulkee suoraan sen läpi, ja siitä menee letku kaasupulloon, joka tietenkin huonolla tuurilla tyhjenee juuri silloin, kun seisot suihkussa shampoot päässä... Kaikista hanoistamme tulee lämmintä vettä ainoastaan silloin, kun lämmitin laitetaan päälle, eikä sitä tietenkään sytytetä esimerkiksi tiskaamista tai käsien pesua varten, vaan ainoastaan suihkua varten. Sytyttäminen on työlästä: toisella kädellä painetaan valkoista nappia ja toisella painellaan tikulla pientä mustaa koloa noin 100-200 kertaa, kunnes syttyy (eikä ole yhtään liioiteltu luku, vaan laskettu on painallukset moneen kertaan!). Suihkun jälkeen on muistettava sammuttaa laite ja sulkea kaasupullo; olisi hyvin vaarallista nukahtaa kaasuhana päällä. Musta väri keskellä olevan kolon ympärillä johtuu palosta, joka syttyi tuohon ensimmäisenä käyttöpäivänä. Olimme juuri muuttaneet ja laite oli vasta asennettu, ja satuin olemaan yksin pikkutyttöjen kanssa kotona, kun isot lieskat alkoivat lyödä laitteesta, ja minä tietenkin panikoin aika lailla, kun palo ei kaasupullon sulkemisesta huolimatta sammunut. Onneksi mitään syttyvää ei ollut lähellä ja pian palo sitten sammui itsestään, kun pitkästä letkusta loppui kaasu, mutta kokemus oli kyllä aika pelottava tällaiselle kaasun käyttöön tottumattomalle.
Auton takia ei tarvitse enää huokailla, sillä se on nyt korjattu ja katsastettu, vaivaiset kuusi kuukautta myöhässä! Nyt en toivottavasti enää jää harva se kerta tien päälle keittävän jäähdyttimen kanssa, vaikka mistäpä sitä täkäläisistä korjaamoista tietää... saattoihan ne tukkia sen siivilän vaikka purukumilla. Kuitenkin lamput palavat, ikkunat avautuvat, pakoputki vetää ja ilmastoinnin termostaattikin kuulemma toimii taas... mahtavaa!
Meni vain piiiiiiiiiiitkästi enemmän euroja korjaukseen kuin olin toivonut. Veronpalautusrahoilla olin haaveillut hankkivani uuden toimivan koneen, jolla voisin huoletta näpytellä tätä blogia ja tehdä kaikkea muutakin kivaa, mutta se nyt jäi tältä erää haaveeksi. Mitäpä tuosta, ei maailma siihen kaadu, eikä näiltä näkymin tämä blogikaan!
Jatkaisin listaa, mutta tässä alkaa kohta itsekin masentua, joten vaihdanpa toiseen aiheeseen: Mistä on syytä olla onnellinen? Minä olen ainakin hurjan onnellinen, ettei minun tarvitse roikkua tikkaissa ilman turvaköysiä ja ansaita leipääni kerrostalojen kiviseiniä pesemällä, kuten tuo ukko tuolla: