perjantai 24. lokakuuta 2014

Tonnikalalla täytetyt paprikat



Tämä herkkuruoka on todella helppo valmistaa ja edullinen silloin, kun paprika on tarjouksessa. Meillä ainakin kaikki lapset pitävät siitä hyvin paljon, joten uskallan suositella kokeilemaan lapsiperheissä, joissa tavataan muuten nirsoilla kasvisten ja kalan äärellä. Voisipa tämä maistua varmaan lohenkin kanssa, mutta minä en ole sellaista vielä koskaan kokeillut. Resepti on jälleen "virallinen", ja lopussa sitten omat kommenttini soveltamisesta.

Tonnikalalla täytetyt paprikat

4 punaista paprikaa
1/2 ranskanleipää
2 tlk tonnikalaa vedessä (n. 200 g/tlk)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
nippu persiljaa
1 muna
ripaus suolaa ja valkopippuria 
veitsenkärjellinen cayennepippuria
2 rkl sitruunamehua
2 rkl korppujauhoja
1 rkl kasviöljyä
1 rkl voita tai margariinia
4 rkl kala- tai kasvislientä
1 rkl tomaattipyreetä
rasvaa vuoan voiteluun

1. Halkaise paprikat pituussuunnassa ja poista siemenet ja vaaleat osat. Kuutioi leipä ja laita se likoamaan lämpimään veteen. Valuta tonnikala.
2. Puristele vesi huolellisesti leipäkuutioista ja sekoita ne tonnikalan joukkoon. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Silppua persilja. Sekoita yhteen sipuli, valkosipuli, muna, suola, pippuri, cayenne ja puolet persiljasilpusta. Sekoita tonnikala-leipäseokseen.
3. Säädä uuni 200 asteeseen. Mausta paprikat suolalla ja pippurilla ja täytä tonnikalaseoksella. Sekoita yhteen loppu persiljasilppu, sitruunamehu, korppujauhot, öljy ja voi ja levitä täytteen päälle.
4. Nosta paprikat voideltuun uunivuokaan. Sekoita yhteen kalaliemi ja tomaattipyree ja ripota paprikoille. Peitä foliolla ja kypsennä uunissa 30 minuuttia. Poista folio vuoan päältä ja säädä lämpö 250 asteeseen. Kypsennä vielä 10-15 minuuttia.


Ranskanleivän tilalla voi tietenkin käyttää mitä tahansa vaaleaa leipää, kunhan muistat varmistaa, että leipä todella ehtii pehmetä vedessä. Itse käytän kuivattua paahtoleipää. Leipämössö kannattaa sekoittaa ensin hyvin yhteen tonnikalan kanssa ja vasta sitten lisätä muna-mausteseokseen. Maista ja lisää suolaa maun mukaan, sillä ohjeessa mainittu "ripaus" tuskin riittää. Cayennen sijasta käytän itse chiliä. Paprikoiden puhdistamisessa kannattaa olla varovainen, ettei vahingossa leikkaa kantapäästä koko reunaa pois, vaikka täyte pysyy kyllä hyvin matalienkin reunojen sisällä. Mikäli paprikat eivät pyöreyden vuoksi pysy hyvässä asennossa, leikkaa ohut pala pois niiden selästä. Varo, ettet tee paprikaan reikää, ja jos kuitenkin teit, niin ei hätää, tuki kolo irtileikkaamallasi palalla sisäpuolelta. Paprikan värillä ei ole väliä ;)

Tee paprikan selkään (tai pystypaprikoita täyttäessäsi pohjaan) pieni viilto, jotta se pysyy paremmin pystyssä.

Korppujauhoista, persiljasta ja öljystä saa ihanan rapean pinnan.

Korppujauhojen tilalla käytin kuivattua paahtoleipää jauhettuna, eikä minulla tällä kertaa ollut lisätä siihen kuin persiljaa ja öljyä (ja ripaus suolaa), mutta maku oli silti loistava. Paistamisen aikana valelen paprikoita parikin kertaa kasvisliemellä, jotta ne pysyisivät mehukkaina. Koska minulla ei ollut käyttää foliota, peitin vuoan toisella vuoalla, jonka asetin hieman vinoon, jotta lämpö pääsi reunoilta sisään. Peittäminen on joka tapauksessa välttämätöntä, jotteivät korppujauhot pääsisi palamaan. Tähän tapaan:

Hyvä vaihtoehto foliolle jo ihan turhan jätteen välttämiseksi.
Tarjoilen täytetyt paprikat raikkaan salaatin kanssa, eikä muita lisukkeita (esim. riisiä) todellakaan tarvita, sillä leipäseos on sellaisenaan tarpeeksi täyttävää. Tämä resepti on oivallinen esimerkki siitä kuinka kuivumaan jääneet leivänkannikat voi ja kannattaa käyttää hyödyksi. Minulla on periaatteena, etten koskaan heitä mitään syömäkelpoista pois (paitsi ruokalautasilta), vaan kuivatan tai pakastan aina kaikki tähteet, jopa aivan pikkuruisetkin määrät, tulevaa käyttöä varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti